Wetenschap

Eerste vaccin tegen type 1 diabetes op mensen getest

dinsdag 27 september 2016

Door Janneke en Dorothee

 

“Over tien jaar is diabetes type 1 te genezen.” Deze uitspraak hebben we waarschijnlijk allemaal gehoord toen we onze diagnose kregen. Inmiddels zijn voor veel mensen deze tien jaar al voorbij. Niet zo gek dat mensen met type 1 diabetes er onderhand veel sceptischer over zijn. Maar er gloort hoop aan de horizon. Woensdag 14 september jl. vertelde de charmante Bart Roep, immunoloog en hoogleraar, bij RTL Late Night gepassioneerd over zijn baanbrekende onderzoek. We leggen in een notendop uit wat dit onderzoek inhoudt. 

 

Bij type 1 diabetes maakt het afweersysteem een vergissing. Het denkt dat de bètacellen in ons lichaam schadelijk zijn valt ze aan. Hierdoor verdwijnen de bètacellen en kan er geen insuline meer gemaakt worden. De bloedsuikerwaardes schieten omhoog. Gevolg: een hyperglycemie.  

 

Ondanks dat het leven van diabeten sterk wordt verbeterd door allerlei hulpsystemen, hebben we er nog dagelijks mee te maken. Het is symptoombestrijding. Wat we het liefste willen, is dat de diabetes zélf wordt bestreden. En dat is waar Bart Roep en zijn onderzoeksgroep aan werkt. Hij doet al jarenlang onderzoek naar hoe type 1 diabetes ontstaat en hoe het afweersysteem werkt.  

 

Het afweersysteem is het aangrijpingspunt van het onderzoek van Bart Roep. Hij en zijn team trainen het afweersysteem opnieuw in het herkennen van lichaamseigen cellen. Hiervoor worden de afweercellen van de patiënt zelf gebruikt. Deze afweercellen worden behandeld met vitamine D3. Daarmee worden ze als het ware heropgevoed en zullen ze niet meer de lichaamseigen bètacellen aanvallen. Vervolgens worden de cellen teruggeplaatst in de patiënt. Het is de bedoeling dat het immuunsysteem daarna weet dat de bètacellen niet moeten worden aangevallen.  

 

Een mooie bijkomstigheid van deze methode is dat het waarschijnlijk ook werkt voor mensen die al jaren type 1 diabetes hebben. Uit eerder onderzoek van Roep is namelijk gebleken dat niet álle bètacellen worden vernietigd. Er zijn bètacellen die zich verschuilen voor het immuunsysteem.  

 

Wat dit onderzoek doet opvallen, is het feit dat de stap om het op muizen te testen is overgeslagen. Want, zo zegt Roep, muizencellen reageren heel anders op een vaccin dan mensencellen. Het vaccin met heropgevoede bètacellen wordt momenteel dan ook in negen mensen in Nederland getest. Er wordt gekeken of het vaccin werkt en of het veilig is. Over anderhalf jaar zal als het goed is duidelijk zijn of het vaccin heeft gewerkt en of het veilig is. Vervolgens gaan er nog meer jaren overheen met vervolgonderzoek. Genezing van type 1 diabetes zal er niet morgen zijn, maar er worden grote stappen gemaakt!  

 

Bekijk hier het fragment: http://www.rtllatenight.nl/

 

Het onderzoek is gefinancierd door stichting DON, JDRF en het Diabetes Fonds.  

 

 

Bronnen:

https://www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2016/september/vaccin-diabetes-type-1-voor-t-eerst-toegediend/

http://www.nature.com.proxy.library.uu.nl/gene/journal/v17/n6/full/gene201629a.html

http://www.nature.com.proxy.library.uu.nl/nrendo/journal/v10/n4/pdf/nrendo.2014.2.pdf

 

Meer lezen?
Bart Roep over zijn onderzoek
Wat is een vaccin en hoe werkt het?

De eilandjes van Langerhans

 

 terug naar categorie
Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics
 
 
Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics

eendiabetes Contact

info@eendiabetes.nl
Tel: 06 25 16 74 96
KvK: 56846851
IBAN: NL66 RABO 0179180274