Wetenschap

De kunstmatige alvleesklier tot nu toe

donderdag 17 december 2015

Het Britse ‘Journal of Diabetes Science and Technology’ heeft in november 2015 een overzicht gepubliceerd van alle ziekenhuizen, bedrijven en organisaties die zich bezig houden met de kunstmatige alvleesklier. Eerder gepubliceerd onderzoek laat zien hoe veelbelovend de systemen zijn. Er wordt dan ook door vele type 1 diabeten uitgekeken naar de komst van deze volautomatische pompen. De kunstmatige alvleesklier, ook wel artificial pancreas, bionische pancreas of cloosed loop genoemd, is een uitwendig gedragen insulinepomp, die de bloedsuikers automatisch reguleert met behulp van glucosesensoren en computeralgoritmes.


De schrijvers hebben tussen juli en september 2014 achttien verschillende projecten geïdentificeerd, over de gehele wereld. Al deze projecten zijn bezig met de zogenaamde tweede en derde generatie kunstmatige alvleesklieren. Dit zijn systemen die al deels of grotendeels automatisch werken. Systemen in de eerste fase zijn niet genoemd in het overzicht.


Verschillen

Er zijn wel wat onderlinge verschillen. Zo gebruiken sommige systemen naast insuline ook glucagon om de bloedsuikers te reguleren. De systemen met glucagon komen het meeste in de richting van natuurlijke glucoseregulatie door het lichaam, maar er is momenteel nog geen glucagon beschikbaar die stabiel genoeg is om lang genoeg in de pomp te kunnen worden bewaard. Op het moment blijft glucagon ongeveer acht uur goed. Daarbij moeten er ook nieuwe insulinepompen ontworpen worden, met twee verschillende reservoirs.


Er zijn ook verschillen in de manier hoe de algoritmen werken. Sommige systemen werken reactief op de gemeten bloedsuiker, sommige systemen werken voorspellend en zelflerend. Daarbij wordt er ook nog een verschil gemaakt tussen systemen die de bloedsuikers in een bepaalde range houden en systemen die erop gericht zijn zo dicht mogelijk bij een bepaalde waarde te blijven. Alle systemen worden getest in klinische studies, binnen een ziekenhuis/kliniek, op een diabeteskamp, in een hotel of gewoon thuis. Sommige studies komen wat dichter in de buurt van het dagelijks leven dan andere, maar er is altijd supervisie van de betrokken teams.


Resultaten

Van de achttien systemen worden er zes ontwikkeld door commerciële partijen, bijvoorbeeld het Nederlandse Inreda en Medtronic. Twaalf systemen zijn in de tweede fase (deels automatisch), drie systemen zijn in een tussenfase en drie systemen zijn al in de derde fase (volautomatisch en met glucagon). Voor alle systemen geldt dat er gekeken wordt naar de beste manier om het apparaat bij je te dragen, dit is bij de meeste systemen nog niet naar buiten gebracht. De bediening zou bijvoorbeeld ook gedaan kunnen worden door een applicatie op je smartwatch of smartphone. De techniek staat voor niks! Er zijn vijf ontwikkelaars die een indicatie hebben gegeven van een lancering.


Een volledig overzicht van alle projecten en alle verschillen vind je in dit artikel.


Meer lezen?

Nieuwe diabetes technologieën in ontwikkeling

Diabetes apps

Overzicht van de beschikbare sensoren in Nederland

Bloedsuiker meten met een tatoeage?
terug naar categorie
Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics
 
 
Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics

eendiabetes Contact

info@eendiabetes.nl
Tel: 06 25 16 74 96
KvK: 56846851
IBAN: NL66 RABO 0179180274