Stichting ééndiabetes - Homepagina

YpsoPump - Veerle probeert deze nieuwe pomp uit

dinsdag 25 juli 2017

Door Veerle

 

Ik ben geen vreemde als het aankomt op insulinepompen. In december 2014 kreeg ik mijn eerste pomp en inmiddels is dit de vierde. Na ruim een jaar op de Omnipod werd de huidirritatie te groot en stapte ik noodgedwongen over op de Medtronic 640G. Na ruim 6 maanden kon ik Kaleido gaan testen, een pomp waar ik verliefd op ben geworden. Maar: testen. Dus toen Kaleido aangaf dat ze alle feedback gingen verwerken en de pompen tijdelijk innamen, ging ik in eerste instantie terug op de pen. Maar, toen ik het aanbod kreeg om enkele weken de YpsoPump te proberen was ik er vrij snel uit: met een trip naar de Verenigde Staten in mijn achterhoofd (tijdelijke basaalstanden, tijdsverschil etc.) leek dit me wel makkelijk. En, ik vind het daarnaast ook erg leuk om een vrij nieuwe pomp uit te proberen en er over te schrijven! 

 

Een kort overzicht van de YpsoPump

De YpsoPump is een traditionele pomp met een slang. Daar houdt de vergelijking ook wel op. De pomp is klein, licht en compact (ter referentie: mijn Dexcom ontvanger is groter - zie de afbeelding hier onder), heeft een blauwe infuusslang zodat je luchtbelletjes beter kan zien zitten, en werkt enkel met iconen, zonder tekst. Dat brengt me gelijk bij een aantal voordelen: geen meldingen of je wel zeker weet dat je wil bolussen, je basaal wil verlagen of juist verhogen. De YpsoPump heeft een hele simpele bediening, is er met stalen en Teflon canules en met slangetjes van 45 en 80 centimeter. De infuusset die erbij gebruikt wordt is de Orbit, die 360 graden draait. Zit hij aan je BH, dan draai je hem omhoog, zit hij in je broekzak, dan draai je hem juist weer die kant op. Ideaal.Afbeelding - De YpsoPump naast een Dexcom receiver


Ik mis m’n Insulin On Board. Want: de YpsoPump heeft geen boluscalculator. Die komt er straks wel, in de app die nu ontwikkelt wordt. De boluscalculator zelf mis ik minder, want die gebruik ik van MySugr en dat werkt eigenlijk prima. Maar, zeker na een pizza of chips stijg ik in de nacht erg door en vind ik het fijn als ik, voordat ik midden in de nacht met mijn slaaphoofd bolus, te weten hoeveel insuline er nog actief is. Ook voordat ik ga sporten mis ik dat wel echt. Straks met de app waarschijnlijk ook wel op te lossen, maar dan moet je wel weer je telefoon erbij pakken.


Voordelen aan de YpsoPump

De snelheid waarmee je bolus wordt afgegeven: dat gaat heel rap! Grote bolussen kosten weinig tijd en dat is fijn. De Ypsopump werkt met voorgevulde Novorapid reservoirs: geen gedoe met vullen dus. Het systeem is makkelijk en snel aan te sluiten en ook te vervangen. Je hoeft het reservoir dus ook niet iedere 3 dagen te vervangen: je kan hem gewoon leegmaken. Ook fijn: de maximale tijd voor tijdelijk basaal is 24 uur en je kunt een bolus maximaal over 12 uur (!) verspreiden.


Nadelen aan de YpsoPump

De YpsoPump heeft geen samenwerkende bloedglucosemeter, maar doordat er geen boluscalculator op de pomp zit moet je daar toch iets aparts voor gebruiken. Tip van de dag: kies een meter met boluscalculator en sla twee vliegen in één klap (bijv. Accu-Chek Mobile, laat ook je i.o.b. zien)! Ook: geen melding als je infuus te lang zit. Ik ben een ‘luie vervanger’, en vervang geregeld alleen mijn infuus, en niet eens de slang. Dan krijg ik geen melding dat ik mijn infuus moet vervangen als deze in theorie er al een week op zit. Maar, met een reservoir van 1,6 ml, betekent dat voor mij dat ik hem in ieder geval 1 keer per week vervang. Dat kan natuurlijk ook een nadeel zijn voor mensen die veel insuline gebruiken: vaker vervangen.


Meer over de YpsoPump vind je hier.


Vragen? Stel ze gerust via veerle@eendiabetes.nl

 

Volg Veerle op Instagram!

 

 

Over de schrijfster:

Veerle (1989) werkt als medewerker communicatie en voorlichting bij JDRF Nederland. Veerle heeft zich sinds haar diagnose ondergedompeld in de wereld van gezonde voeding en beweging en hier schrijft zij maandelijks over op ééndiabetes in het item 'Veerle over Voeding'. Daarnaast is ze dol op alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van type 1 diabetes en helpt ze ééndiabetes met het orgnaniseren van offline activiteiten. Veerle heeft sinds 2013 type 1 diabetes en gebruikt een pomp, op dit moment de Ypsopump.

 

Meer lezen?

Veerle over Voeding - Polyolen, moet je daar voor bolussen?

Guardian Connect- Lisanne's oordeel na vier weken met deze nieuwe CGM

Mylife Diabetes Network - Ypsopumpterug naar categorie

Stichting ééndiabetes Nieuwsbrief!


Wil jij ook alle ééndiabetes highlights van de maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief! Om je aan te melden klik je hier.

Stichting ééndiabetes

Hoi!

Wij zijn Stichting ééndiabetes, een stichting voor en door jong- volwassenen met type 1 diabetes. Met onze website en verschillende projecten richten we ons niet op de problemen waar je als jongvolwassene tegenaan loopt, maar juist op de oplossingen en de mogelijkheden. Wij staan voor een positief en eerlijk geluid over type 1 diabetes. En wij vinden het leuk om iets van jou te horen! Mail ons met je verhaal, tip, ideeën of voor serieuzere zaken. Meld je bijvoorbeeld aan als vrijwilliger! Stuur een berichtje op Twitter, Facebook of Instagram. Vinden we leuk! 

 

Want type 1 heb je niet alleen!


E-mail ons: info@eendiabetes.nl
Bellen mag ook: 06 25 16 74 96


Wie wij zijn en waarom we stichting ééndiabetes hebben opgericht vind je bij 'Over ons - Stichting ééndiabetes'

 

Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics
 
 
Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics

eendiabetes Contact

info@eendiabetes.nl
Tel: 06 25 16 74 96
KvK: 56846851
IBAN: NL66 RABO 0179180274