Stichting ééndiabetes - Homepagina

Warmte - Sanne

dinsdag 5 juni 2018

Ik haat warmte. En dan bedoel ik met name als het benauwd warm is. Van dat weer waarin je binnen twee minuten doorweekt bent door vocht uit de lucht, zweet of een combinatie van beide. Met dat weer verschuil ik me het liefst in een donkere, koele ruimte met een goed boek of in iets met water om er de komende uren niet meer uit te komen.


Vroeger had ik nooit problemen met dit weer. Warm, koud, vochtig, droog: het liefste was ik buiten bezig. Maar sinds mijn bètacellen het opgaven vind ik het maar niets. Ten eerste voelt het alsof ik continu een hypo heb. Of ik nou op 20, 12, of 5 zit, het zweterige gevoel, de duizeligheid en de moeite met ademhalen zorgen ervoor dat het continu lijkt alsof mijn lichaam schreeuwt om dextro en andere koolhydraten. Helaas lost een dextrootje of twee niets op. Sterker nog, vaak schiet die bloedglucose dan als een razende omhoog, wat het alleen nog maar erger maakt. Soms helpt chips (= zout) een beetje, maar dat heeft meestal dezelfde gevolgen.


En als mn bloedglucosewaarde dan te hoog is met dit weer, lijkt de insuline in mijn pomp vervangen voor glucagon. Dan kan ik dansen, rennen, traplopen en zwemmen tot ik een ons weeg, het haalt weinig uit. Die hoge bloedglucose zorgt er dan voor dat je nóg meer vocht verliest, waardoor je nóg duizeliger wordt. Het is één grote vicieuze cirkel.


En dan heb je nog de warmtehypo’s die de warmtehypers afwisselen. Alhoewel ik er inmiddels een bijna 4-jarige studie naar heb uitgevoerd, ben ik nog steeds niet uit wat de factoren zijn die bepalen of je die dag te hoog of te laag gaat zitten. Het blijft één groot mysterie.


Ben ik dan een wintermens? Nee. Ik heb het niet zo op alle virusjes die dan mijn kant op worden gehoest. Want dat doet ook dingen met je bloedglucosespiegel. Bovendien vind ik het best fijn als het zonnetje schijnt en ik lekker buiten kan zitten met een glas cola (light uiteraard) in mijn hand en een zonnebril op. Zolang ik niet te veel hoef te doen komt het wel goed. Het wordt vanzelf wel weer herfst. 

Over de schrijfster: 

Sanne (1999) heeft al jaren een fascinatie voor ziekenhuisseries. Ze kan heerlijk wegdromen bij dokter McDreamy, HouseMD en Doctor Ross en wil zelf nu ook wel zo’n witte jas. Ze studeert daarom geneeskunde in Amsterdam, is daarnaast actief als jeugdambassadeur bij JDRF (en ging dit jaar met JDRF naar Washington voor het Children's Congress), zit in het jongerenpanel van Fonds NutsOhra. Sanne is secretaris in het bestuur van ééndiabetes en ze schrijft columns. Sanne heeft type 1 diabetes sinds haar vijftiende en gebruikt een Medtronic insulinepomp.


Meer lezen?

Wat zit er op je arm? - Sanne

In principe kan ik alles - Veerle

Diabetes-ramptoerisme bij overblijfmoeders - Imketerug naar categorie

Stichting ééndiabetes Nieuwsbrief!


Wil jij ook alle ééndiabetes highlights van de maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief! Om je aan te melden klik je hier.

Banner:


Stichting ééndiabetes

Hoi!

Wij zijn Stichting ééndiabetes, een stichting voor en door jong- volwassenen met type 1 diabetes. Met onze website en verschillende projecten richten we ons niet op de problemen waar je als jongvolwassene tegenaan loopt, maar juist op de oplossingen en de mogelijkheden. Wij staan voor een positief en eerlijk geluid over type 1 diabetes. En wij vinden het leuk om iets van jou te horen! Mail ons met je verhaal, tip, ideeën of voor serieuzere zaken. Meld je bijvoorbeeld aan als vrijwilliger! Stuur een berichtje op Twitter, Facebook of Instagram. Vinden we leuk! 

 

Want type 1 heb je niet alleen!


E-mail ons: info@eendiabetes.nl
Bellen mag ook: 06 25 16 74 96


Wie wij zijn en waarom we stichting ééndiabetes hebben opgericht vind je bij 'Over ons - Stichting ééndiabetes'

 

Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics
 
 
Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics

eendiabetes Contact

info@eendiabetes.nl
Tel: 06 25 16 74 96
KvK: 56846851
IBAN: NL66 RABO 0179180274