Stichting ééndiabetes - Homepagina

Waarom in brand staan niet handig is (als je diabetes hebt) #2 - Column Yvonne

woensdag 28 maart 2018

In mijn vorige blog vertelde ik over het brandongeluk dat ik driekwart jaar geleden had. Drie maanden na de operatie zijn al mijn wonden dicht en beginnen de littekens zich te ontwikkelen. Tijdens die drie maanden heb ik last van rare bloedsuikerwaarden. ’s Morgens na het ontbijt stijg ik naar 18 en blijf daar hangen, hoeveel ik ook bijspuit of bolus. Dan rond een uur of 4 's nachts zak ik naar 3 en daar blijf ik de rest van nacht. Diabeten met ernstige brandwonden (meer dan 40% van het lichaam verbrand) kunnen last krijgen van een lichamelijke stressreactie. Ze worden ongevoelig voor insuline en lopen een verhoogd risico op infecties. Mijn brandwonden zijn niet zo groot, maar misschien is mijn lichaam toch een beetje in de war.

Eind augustus zit ik bij de dvk. Ik krijg vanwege mijn omstandigheden een glucosesensor. Ik kijk er naar uit. Hopelijk helpt deze me om terug te keren naar mijn goede, oude instelling van voor het ongeluk. De meneer van de sensor leverancier legt me alles uit over de Dexcom G4. Dan is het tijd om de eerste sensor in te brengen. De man vraagt of ik nog een plekje heb op mijn buik. Ik trek mijn drukkleding omhoog. De man kijkt een beetje geschrokken naar het rood-paarse maanlandschap dat verschijnt. Dan gaan we op zoek naar een plekje dat goed genoeg is voor de sensor. Het dikke, harde littekenweefsel is niet geschikt. Het verkleurde gebied rechts van mijn navel eigenlijk ook niet, want dat is het gekoesterde stukje op mijn buik waar ik nog een infusiesetje in zou kunnen schieten. Helemaal linksonder, dichtbij mijn heup, is mijn huid weer gaaf. Dat wordt mijn sensorspot.


Het is in het begin even wennen om met een sensor te lopen. Ik begin er een soort van haat-liefdeverhouding mee. Aan de ene kant is het superfijn dat ik niet zo vaak hoef te meten en ik kan mijn hypo’s goed opvangen. Aan de andere kant trekt de sensor vaak mijn aandacht, ‘s nachts maakt hij me wakker en elke keer als hij piept, kom ik in de verleiding om te reageren. Dan ziet mijn grafiek eruit als een berglandschapje. Toch voelt de sensor noodzakelijk. Mijn HbA1c is met 11 gestegen in 6 maanden en op sommige dagen doen mijn bloedsuikers nog steeds onverwachte dingen.


Er zit nog een positief aspect aan brandwonden hebben: je maakt deel uit van een nieuwe community. Net als dat wij als diabeten elkaar opzoeken, doen mensen met brandwonden dat ook. Een heel leuke, diverse, positieve groep. Diabeten kunnen weleens geïrriteerd raken door uitspraken als “Mag je dat wel eten?”, ”Doet dat pijn?”, ”Heb je een pomp omdat je erge diabetes hebt?”. Mensen met brandwonden doen het meer met “Wat heb JIJ gedaan!?”, “Doet het pijn om in brand te staan?”, ”Je ziet er bijna niks van”. Daarnaast bespreekt men problemen over pijnlijke, trekkende littekens en wordt men vaak benaderd voor tv-programma’s over make-overs en datingshows. Niet dat veel mensen daarop zitten te wachten...


Ondertussen gaat het leven door. Mijn sensorcontract is bijna afgelopen en wordt niet verlengd door het ziekenhuis. Af en toe vliegen mijn bloedsuikers uit de bocht, maar de situatie is al flink verbeterd vergeleken met 6 maanden geleden. Ik ga nog wel naar de huidtherapeut om mijn littekens te laten masseren want die zijn hard, dik en rood. Waarschijnlijk gaat het nog wel een jaartje duren voordat ze tot rust zijn gekomen.

Over de schrijfster:

Yvonne (1992) heeft net haar master lucht- en ruimtevaarttechniek afgerond en is aan het afkicken van het studentenleven. Ze houdt van lekker eten en goede films. Sinds 2018 schrijft ze maandelijks een column voor ééndiabetes. Yvonne heeft type 1 diabetes sinds haar negende en gebruikt een Medtronic pomp in combinatie met de Dexcom sensor.Meer lezen?

Waarom in brand staan niet handig is (als je diabetes hebt) - Column Yvonne

10 dingen die ik heb geleerd in mijn eerste jaar met diabetes - Column Aniek

Met diabetes naar Zanzibar - Column Amyterug naar categorie

Stichting ééndiabetes Nieuwsbrief!


Wil jij ook alle ééndiabetes highlights van de maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief! Om je aan te melden klik je hier.

Stichting ééndiabetes

Hoi!

Wij zijn Stichting ééndiabetes, een stichting voor en door jong- volwassenen met type 1 diabetes. Met onze website en verschillende projecten richten we ons niet op de problemen waar je als jongvolwassene tegenaan loopt, maar juist op de oplossingen en de mogelijkheden. Wij staan voor een positief en eerlijk geluid over type 1 diabetes. En wij vinden het leuk om iets van jou te horen! Mail ons met je verhaal, tip, ideeën of voor serieuzere zaken. Meld je bijvoorbeeld aan als vrijwilliger! Stuur een berichtje op Twitter, Facebook of Instagram. Vinden we leuk! 

 

Want type 1 heb je niet alleen!


E-mail ons: info@eendiabetes.nl
Bellen mag ook: 06 25 16 74 96


Wie wij zijn en waarom we stichting ééndiabetes hebben opgericht vind je bij 'Over ons - Stichting ééndiabetes'

 

Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics
 
 
Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics

eendiabetes Contact

info@eendiabetes.nl
Tel: 06 25 16 74 96
KvK: 56846851
IBAN: NL66 RABO 0179180274