Stichting ééndiabetes - Homepagina

Voor het eerst met de pomp op vakantie! - Aniek

vrijdag 22 juni 2018

Ik ging afgelopen maand voor het eerst op vakantie met de pomp. Ik was al een paar keer op vakantie geweest sinds ik de diagnose had gekregen. Dus ik wist wel een beetje wat ik kon verwachten, dacht ik! Maar toch kwamen er drie nieuwe situaties om de hoek zetten, die ik niet helemaal had verwacht. 

 

Wel of niet door het poortje?

Ik had al maanden een dilemma over of de pomp nou wel of niet door dat poortje bij de douane mag. De een zegt van wel (op internet), de ander zegt voor de zekerheid maar niet doen (ziekenhuis en contactpersoon van fabrikant). Uiteindelijk ging ik voor de zekerheid maar mee met het laatste, want stel je voor dat hij daarna kapot is? Van tevoren had ik me er best druk over gemaakt dat ik tegen die strenge mensen moest zeggen dat ik niet door dat poortje kan. In Nederland viel het allemaal mee en waren ze erg aardig. In Griekenland daarentegen waren ze wat minder meegaand, nadat ze de brief van het ziekenhuis hadden gelezen, was het acceptabel om me gewoon te fouilleren in plaats van door het poortje te lopen.

 

Zwemmen

Iets anders wat ik eigenlijk best gek vond, was om met die pomp naar het strand/zwembad te gaan. Ik had al eerder een probleem ontdekt met een zwempak, want dan kun je die pomp niet zo gemakkelijk weer aan- en afkoppelen, zonder dat halve badpak uit te doen. Maar vlak voordat we de eerste keer een duik gingen nemen in het zwembad, voelde ik me ineens een beetje bezwaard om met die pomp zo open en bloot te gaan rondlopen bij allemaal mensen die ik niet ken?! “Kan ik wel zo rondlopen?”. “Wat zouden anderen hiervan vinden?” “Hoe zou dat eigenlijk uitzien?” – gelukkig losten Laura en Marlijn dat snel voor me op: “Ja natuurlijk kan dat wel, schijt hebben aan de rest”. Ik voelde me eigenlijk ook het meest bezwaard naar de vreemde mensen toe, zij zitten er toch niet op te wachten om dat te zien? Het overviel me een beetje dat ik me daar druk om maakte, over het algemeen vind ik het niet zo erg om erover te praten of om het te laten zien aan anderen. Maar dat zijn vooral mensen die ik ken en deze mensen aan het zwembad kende ik helemaal niet! Het is ineens heel gek als mensen jou nakijken omdat je een pomp draagt, begrijpelijk, want dat zou iedereen doen. Maar het is gek dat ik dan bekeken wordt omdat ik iets raars en overduidelijk medisch aan mijn lijf heb. Dat je mensen ziet afvragen wat het is en waarvoor het is.

 

Warmte

De warme temperatuur vond ik ook wat lastiger met een pomp, want de insuline en de pomp worden ook warmer. Toen ik mijn insulinepennen nog gebruikte, had ik die gewoon in een koeltasje bij me. Maar nu had ik geen koeltasje voor mijn pomp. Een aantal dagen had ik afwijkende bloedsuikerwaardes. Dus na een tijdje (gefrustreerd) filosoferen over hoe dit zou komen, dacht ik dat de insuline misschien te warm was geworden! Dus ik verwisselde mijn insuline ampullen iets vaker en probeerde zoveel mogelijk mijn pomp uit de zon te houden. Uiteindelijk kwam ik erachter dat mijn infusieset lekte (ook voor het eerst!) en ik dus waarschijnlijk wat minder insuline had gekregen.

 

Uiteindelijk was het een superleuke vakantie en heb ik genoten van al het lekkere eten! Er was zelfs een restaurant waar mijn diabetesspulletjes een eigen tafeltje kregen, zie de foto! En een aantal lessen rijker (dat koeltasje voor de pomp heb ik echt nodig) en lekker schijt hebben aan iedereen.

 

Over de schrijfster:

Aniek (1991) woont in Amersfoort en werkt in Amsterdam. Haar hobby's zijn lezen, festivals bezoeken en koken.  Ze weet sinds maart 2017 dat ze diabetes type 1 heeft. Nadat ze een jaar heeft gespoten is ze sinds kort begonnen met het gebruiken van de Accu-Chek Insight. Af en toe gebruikt ze de Freestyle Libre. 

 

Meer lezen?

Hoe beïnvloedt diabetes je leven? - Aniek

De voorbereidingen voor een wereldreis - Fleur

Unplugged: een pomp zonder draadje - Imketerug naar categorie

Stichting ééndiabetes Nieuwsbrief!


Wil jij ook alle ééndiabetes highlights van de maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief! Om je aan te melden klik je hier.

Stichting ééndiabetes

Hoi!

Wij zijn Stichting ééndiabetes, een stichting voor en door jong- volwassenen met type 1 diabetes. Met onze website en verschillende projecten richten we ons niet op de problemen waar je als jongvolwassene tegenaan loopt, maar juist op de oplossingen en de mogelijkheden. Wij staan voor een positief en eerlijk geluid over type 1 diabetes. En wij vinden het leuk om iets van jou te horen! Mail ons met je verhaal, tip, ideeën of voor serieuzere zaken. Meld je bijvoorbeeld aan als vrijwilliger! Stuur een berichtje op Twitter, Facebook of Instagram. Vinden we leuk! 

 

Want type 1 heb je niet alleen!


E-mail ons: info@eendiabetes.nl
Bellen mag ook: 06 25 16 74 96


Wie wij zijn en waarom we stichting ééndiabetes hebben opgericht vind je bij 'Over ons - Stichting ééndiabetes'

 

Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics
 
 
Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics

eendiabetes Contact

info@eendiabetes.nl
Tel: 06 25 16 74 96
KvK: 56846851
IBAN: NL66 RABO 0179180274