Stichting ééndiabetes - Homepagina

Veerle over Voeding - Waarom ik geen bier drink. En soms nee zeg tegen gebak.

donderdag 12 oktober 2017

Als ik op een feestje zeg dat ik geen gebak hoef dan rijst gelijk de vraag: ‘mag je dat niet met je diabetes?’ Ik ben vast niet de enige die dat herkent. Iemand zonder diabetes krijgt misschien de vraag: ‘ben je op dieet?’. Of niet, en dan wordt het gewoon geaccepteerd. Maar als je Type 1 Diabetes hebt is de verwachting gelijk dat het wel zal komen door diabetes.

 

En af en toe is dat ook zo. Als m’n suiker al veel te hoog is dan eet ik inderdaad liever geen gebak. Of als ik net na de kerst de kerstkilo’s er af wil hebben, dan eet ik ook liever geen gebak. Of als ik net een grote maaltijd heb gegeten: ook dan eet ik liever geen gebak. En soms wil ik wel gebak. Een lekkere brownie, of zelfgemaakte appeltaart sla ik zelden af. En dat zorgt dan wel weer voor verwarring, want vorige week wilde ik geen slagroomtaart, of tompouce. Dat dat soms losstaat van diabetes, en soms ook niet – maakt begrip van Type 1 Diabetes lastig.

 

"Type 1 Diabetes is niet makkelijk. Het is een kwestie van keuzes maken."


En dan alcohol. Toen ik net Type 1 Diabetes kreeg stopte ik met drinken. Want ik vond het allemaal al ingewikkeld genoeg en daar hoefde alcohol niet nog een extra factor aan toe te voegen. Maar goed, rode wijn en ik kunnen niet lang zonder elkaar, dus daarmee ben ik voorzichtig gaan uitproberen welke invloed dit heeft op m’n bloedsuiker. Hetzelfde geldt voor cocktails en likeur: dat kan ik allemaal vrij goed inschatten. Bier daarentegen: dat werkt nooit hetzelfde en werkt eigenlijk altijd tegen. En dat vinden mensen dan weer gek, ‘want ik drink toch ook gewoon wijn?’.


Type 1 Diabetes is niet makkelijk. Het is een kwestie van keuzes maken. Hoeveel insuline, wat je wanneer eet, wat je wanneer doet, en hoe je daarmee omgaat. En het feit dat je die keuzes maakt zorgt voor onbegrip. En dat mensen vervolgens ‘suikervrij gebak’ voor je halen, of alleen nog maar cola light, ‘want je drinkt geen bier’. 


Dus voor iedereen die zich afvraagt hoe het nou zit:


Met Type 1 Diabetes kun je alles eten en drinken. Of iemand dat dan ook doet, dat is een keuze. En wordt bepaald door of je iets lust, allergieën hebt, honger hebt, en ja, af en toe ook door diabetes. Maar we mogen alles eten. Behalve vergif. En koekjes met vergif. 

 

 

Volg Veerle op Instagram! 

 

Over de schrijfster:  
Veerle (1989) werkt als medewerker communicatie en voorlichting bij JDRF Nederland. Veerle heeft zich sinds haar diagnose ondergedompeld in de wereld van gezonde voeding en beweging en hier schrijft zij maandelijks over op ééndiabetes in het item 'Veerle over Voeding'. Daarnaast is ze dol op alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van type 1 diabetes en helpt ze ééndiabetes met het organiseren van offline activiteiten. Veerle heeft sinds 2013 type 1 diabetes en gebruikt een pomp, op dit moment de Kaleido. 

Meer lezen?
Veerle over Voeding - Afvallen met Type 1 Diabetes: de basis uitgangspunten

Column Anne - diabetes en een actieve vakantie: hoe dan?terug naar categorie

Stichting ééndiabetes Nieuwsbrief!


Wil jij ook alle ééndiabetes highlights van de maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief! Om je aan te melden klik je hier.

Banner:


Stichting ééndiabetes

Hoi!

Wij zijn Stichting ééndiabetes, een stichting voor en door jong- volwassenen met type 1 diabetes. Met onze website en verschillende projecten richten we ons niet op de problemen waar je als jongvolwassene tegenaan loopt, maar juist op de oplossingen en de mogelijkheden. Wij staan voor een positief en eerlijk geluid over type 1 diabetes. En wij vinden het leuk om iets van jou te horen! Mail ons met je verhaal, tip, ideeën of voor serieuzere zaken. Meld je bijvoorbeeld aan als vrijwilliger! Stuur een berichtje op Twitter, Facebook of Instagram. Vinden we leuk! 

 

Want type 1 heb je niet alleen!


E-mail ons: info@eendiabetes.nl
Bellen mag ook: 06 25 16 74 96


Wie wij zijn en waarom we stichting ééndiabetes hebben opgericht vind je bij 'Over ons - Stichting ééndiabetes'

 

Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics
 
 
Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics

eendiabetes Contact

info@eendiabetes.nl
Tel: 06 25 16 74 96
KvK: 56846851
IBAN: NL66 RABO 0179180274