Stichting ééndiabetes - Homepagina

Veerle over Voeding - Suiker is vergif

woensdag 14 maart 2018

Begin maart verscheen er een enorm artikel in het NRC over dat suiker vergif is (aldus een Amerikaanse kinder-endicrinoloog). Daarin werd de schuld van het 'feit' dat we teveel suiker eten bij verschillende partijen gelegd. Ik zeg hier 'feit', want in hetzelfde artikel staat ook dat onderzoek van het RIVM heeft aangetoond dat we gemiddeld per dag 122 gram suiker eten, wat minder is dan het onderzoek in 1989, waarbij we 127 gram suiker per dag aten. Maar, RIVM geeft wel aan dat we deze onderzoeken niet met elkaar mogen vergelijken want er worden andere methoden gebruikt én mensen liegen over hun suikerinname. Hoe dan ook: in het artikel wordt de schuld voor de grote suikerconsumptie gelegd bij diverse partijen. En daarvan is de keuze die jij en ik maken er maar een.


Waar ik mijn vraagtekens bij zet is de opmerking van Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit: 'het ligt niet aan jou, het ligt aan de omgeving'. Dat is makkelijk, dan leg je het probleem dat de helft van de Nederlanders te dik is voor een deel bij 'de omgeving' neer. Terwijl jij toch echt degene bent die wel of niet iets naar binnen duwt.


Begrijp me niet verkeerd: het is belachelijk dat je tegenwoordig 'klusdrop' kunt kopen bij de Gamma (want tijdens het klussen moet je drop eten?), en dat bij een tankstation je van alles wordt aangesmeerd wat niks met tanken of je auto te maken heeft. Bij de Kiosk op het station betaal je minder voor een croissantje dan voor een appel, en bij een doodnormale Albert Heijn kun je voor 44 cent een zak chips kopen, terwijl je voor een komkommer 99 cent betaalt. Het is belachelijk. Maar om daarvoor dan de schuld bij 'de omgeving' te leggen terwijl niemand in zo'n winkel, kiosk of tankstation tegen jou zegt: 'eet dit, eet dit, eet dit'. Je bent uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor de keuze die je maakt.


Met een klein budget is gezond eten lastig. Want ja, vers fruit en verse groenten zijn nou eenmaal duurder dan zakken chips en rollen koekjes. Maar met groenten en fruit uit de vriezer kun je dat goed opvangen, zeker als je je boodschappen doet bij een Lidl of Aldi. Het is misschien minder lekker, maar dan kun je alsnog een gezonde keuze maken. Ook al werkt de 'omgeving' dan misschien niet zo mee.


Als de schuld voor overgewicht of te hoge suikerinname wordt neergelegd bij andere partijen dan degene die de voedingsmiddelen daadwerkelijk eet, verschuiven we dan niet gewoon het probleem? Als iemand echt een kroket wil eten, dan gaat hij of zij daar wel naar op zoek, ook als ie 'm niet op iedere straathoek kan vinden. En als iemand het idee heeft dat zijn of haar overgewicht niet zijn of haar eigen schuld is – ga je er dan als individu nog wel iets aan doen?


Uiteindelijk ben jij zelf degene die de keuze maakt voor die zak chips of die komkommer, op basis van je eetlust, je portemonnee, je trek en honderd andere factoren. En uiteindelijk ben je ook zelf degene die in de problemen komt omdat je de trap niet meer op of af komt of je veters niet meer kan strikken. Natuurlijk komen daar kosten voor de maatschappij bij (en die zijn aanzienlijk), maar als jij zelf het probleem niet onderkent en er iets aan wil (en kan!) doen – dan verandert er niks.


Volg Veerle op Instagram!


Over de schrijfster: 

Veerle (1989) werkt als medewerker communicatie en voorlichting bij JDRF Nederland. Veerle heeft zich sinds haar diagnose ondergedompeld in de wereld van gezonde voeding en beweging en hier schrijft zij maandelijks over op ééndiabetes in het item 'Veerle over Voeding'. Daarnaast is ze dol op alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van type 1 diabetes en helpt ze ééndiabetes met het organiseren van offline activiteiten. Veerle heeft sinds 2013 type 1 diabetes en gebruikt een pomp, op dit moment de Kaleido. 


Meer lezen?

Veerle over Voeding - Vijf jaar voeding en type 1 diabetes

Als eten je leven beheerst - Column Suzanne

Een brief aan mijn diabetes - Column Devlin

terug naar categorie

Stichting ééndiabetes Nieuwsbrief!


Wil jij ook alle ééndiabetes highlights van de maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief! Om je aan te melden klik je hier.

Stichting ééndiabetes

Hoi!

Wij zijn Stichting ééndiabetes, een stichting voor en door jong- volwassenen met type 1 diabetes. Met onze website en verschillende projecten richten we ons niet op de problemen waar je als jongvolwassene tegenaan loopt, maar juist op de oplossingen en de mogelijkheden. Wij staan voor een positief en eerlijk geluid over type 1 diabetes. En wij vinden het leuk om iets van jou te horen! Mail ons met je verhaal, tip, ideeën of voor serieuzere zaken. Meld je bijvoorbeeld aan als vrijwilliger! Stuur een berichtje op Twitter, Facebook of Instagram. Vinden we leuk! 

 

Want type 1 heb je niet alleen!


E-mail ons: info@eendiabetes.nl
Bellen mag ook: 06 25 16 74 96


Wie wij zijn en waarom we stichting ééndiabetes hebben opgericht vind je bij 'Over ons - Stichting ééndiabetes'

 

Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics
 
 
Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics

eendiabetes Contact

info@eendiabetes.nl
Tel: 06 25 16 74 96
KvK: 56846851
IBAN: NL66 RABO 0179180274