Stichting ééndiabetes - Homepagina

Veerle over Voeding - ’Light Frisdrank is slecht voor je’

dinsdag 13 juni 2017

Door Veerle

 


Dit stuk is voor iedereen in je omgeving, of in de kroeg, of op een festival – die tegen je zegt dat light frisdrank slecht voor je is, die zegt dat je kanker krijgt van aspartaam, die zegt dat je beter ‘gewone cola kan drinken’, die het niet begrijpt als jij je meter in een twijfelachtig glas cola steekt en vervolgens redelijk vervelend wordt van het feit dat je meter ‘HI’ aangeeft…

Aspartaam is niet schadelijk. 

Ik weet niet of er een toevoeging op de wereld is die meer is onderzocht dan aspartaam, want het zou kankerverwekkend zijn. En uit al die onderzoeken is gebleken dat (in beperkte mate) aspartaam echt niet schadelijk is. Wat is dan in beperkte mate? De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van aspartaam is 40 mg per kilo lichaamsgewicht. Voor de beeldvorming: als je 75 kilo weegt mag je dus 2800 milligram aspartaam per dag binnenkrijgen. In een liter cola light zit ongeveer 265 milligram aspartaam. Je mag dus je hele leven 10 flessen cola light per dag drinken, en dan nog is er geen schade voor je lichaam.

Voor light frisdrank hoef je geen insuline toe te dienen. 
En dat is fijn, want de insuline/koolhydraten balans is een hele precieze, en wordt door honderden factoren beïnvloed. Als je dus gewoon een keer iets naar binnen kan schuiven waarbij je niet hoeft druk te maken over koolhydraatratio’s, correctiefactoren, hypo’s en hypers – dan is dat fijn.

In light frisdrank zit geen suiker. 

Klinkt misschien voor de hand liggend. Maar suiker = kilocalorieën. Geen suiker = (bijna) geen kilocalorieën. Niet voor iedereen belangrijk, maar als je dat combineert met het feit dat aspartaam niet schadelijk is, kun je (bijna) net zo goed light frisdrank drinken als dat je water drinkt. Waarom bijna? Omdat er geen prik in zit (dat kan zorgen voor een hongergevoel) en er per glas toch 3 kilocalorieën in zit.

Wat er gebeurt als je ‘per ongeluk’ gewone cola krijgt?
Dan gaat je bloedsuiker omhoog. En niet zo’n beetje ook. In één glas coca cola zit zo’n 30 gram koolhydraten in de vorm van hele snelle suikers. Hierdoor gaat je bloedsuiker dus heel snel omhoog en afhankelijk van de persoon, kan ie ook heel veel omhoog gaan. Door de snelheid van de suikers kun je er bijna niet tegenop spuiten – een gegarandeerde bloedsuikerpiek.

Dus iemand met Type 1 Diabetes kan beter alles light eten en drinken?

Ha, nee – dat zou te makkelijk zijn. Light betekent dat er ten minste 33% minder suiker/vet/calorieën in een product zit dan in de originele variant. In het geval van light frisdrank betekent dit dat er geen suiker meer in zit. In het geval van boter betekent het minder vet, in het geval van koekjes betekent het minder vet, calorieën of suiker etc. Daarnaast zijn veel light producten ook minder lekker dan de niet-light tegenhangers (smaken verschillen natuurlijk). Wil je dus iets kopen/maken voor iemand met Type 1 Diabetes? Check even of er een voorkeur is voor een light product of niet…

 

Volg Veerle op Instagram!

 

Over de schrijfster:

Veerle (1989) werkt als medewerker communicatie en voorlichting bij JDRF Nederland. Veerle heeft zich sinds haar diagnose ondergedompeld in de wereld van gezonde voeding en beweging. Hier schrijft zij maandelijks over op ééndiabetes, maar Veerle heeft ook haar eigen site. Veerle heeft sinds 2013 type 1 diabetes en gebruikt een pomp.

 

Meer lezen?

Veerle over Voeding - Met T1D mag je alles eten
Column Judith - De 'niets is wat het lijkt'-diabetes 
Guardian Connect - Lisanne's oordeel na vier weken

terug naar categorie

Stichting ééndiabetes Nieuwsbrief!


Wil jij ook alle ééndiabetes highlights van de maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief! Om je aan te melden klik je hier.

Banner:


Stichting ééndiabetes

Hoi!

Wij zijn Stichting ééndiabetes, een stichting voor en door jong- volwassenen met type 1 diabetes. Met onze website en verschillende projecten richten we ons niet op de problemen waar je als jongvolwassene tegenaan loopt, maar juist op de oplossingen en de mogelijkheden. Wij staan voor een positief en eerlijk geluid over type 1 diabetes. En wij vinden het leuk om iets van jou te horen! Mail ons met je verhaal, tip, ideeën of voor serieuzere zaken. Meld je bijvoorbeeld aan als vrijwilliger! Stuur een berichtje op Twitter, Facebook of Instagram. Vinden we leuk! 

 

Want type 1 heb je niet alleen!


E-mail ons: info@eendiabetes.nl
Bellen mag ook: 06 25 16 74 96


Wie wij zijn en waarom we stichting ééndiabetes hebben opgericht vind je bij 'Over ons - Stichting ééndiabetes'

 

Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics
 
 
Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics

eendiabetes Contact

info@eendiabetes.nl
Tel: 06 25 16 74 96
KvK: 56846851
IBAN: NL66 RABO 0179180274