Stichting ééndiabetes - Homepagina

Roep het Diabetes Fonds terug! - Column Sanne

dinsdag 10 april 2018

Deze titel klinkt enigszins radicaal, maar hopelijk heb ik nu je aandacht. Misschien is het je ontgaan, maar het Diabetes Fonds is een hetze gestart tegen onze grote steun en toeverlaat, de oorzaak van en oplossing op 90% van onze diabetesproblemen: suiker. Volgens het Diabetes Fonds stoppen producenten “stiekem” suiker in ons eten en in producten waar we het niet van verwachten. Brood, yoghurt, dressing, koeken: niets blijft gespaard. Nou wisten wij als doorgewinterde koolhydratentellers allang dat er weinig producten bestaan zonder suiker, maar is dat nou echt zo erg?


Wat vast staat is dat een groot deel van de Nederlanders geen goede balans heeft tussen zijn energie inname en energieverbruik. Daarom worden we, om in de termen van de massamedia te blijven, allemaal te dik. En alhoewel suiker een rol speelt in dit proces is het zeker niet de enige boosdoener. Van vetten en eiwitten kun je ook te zwaar worden. Uiteindelijk wordt alles door je lichaam omgezet en opgeslagen.


Natuurlijk, het is belangrijk om mensen stil te laten staan bij het belang van gezonde voeding, maar naar mijn mening slaat het Diabetes Fonds met deze actie de (brood)plank volledig mis. Ten eerste vind ik dat Diabetes weer lekker ongenuanceerd wordt omschreven. Suiker zou de enige oorzaak zijn voor deze aandoening. Punt. Dat bij type 2 diabetes genetische aanleg ook een grote rol speelt wordt verzwegen. Andere vormen van diabetes waarbij leefstijlfactoren tot op heden nog geen enkele invloed lijken te hebben, waaronder onze geliefde auto-immuunvariant, worden niet eens genoemd. Nee, het gaat over diabetes. En dat wordt altijd veroorzaakt door suiker, aldus het Diabetes Fonds. Dat wordt komende week dus weer aan iedereen uitleggen dat dat waar ze het op het nieuws over hadden niet hetzelfde is als wat ik heb. Jottem.


Wat mij ook ontzettend stoort is het heikelpuntje koolhydraten/suikers. Er wordt gezegd dat je alleen op het stukje “waarvan suikers” zou moeten letten bij het kijken op het etiket. Dit is dus precies waarom de “suikervrije” taart die je tante zo ontzettend goed bedoelde eindigt met een bloedglucosewaarde van ver in de 20 mmol/liter. Mensen vergeten namelijk graag dat er in een banaan, honing, dadels en andere zooi ook heel veel koolhydraten zitten. Zodra deze zijn opgenomen door je darmen worden ze gewoon door je lichaam omgezet tot glucose, omdat dit nou eenmaal de enige vorm van koolhydraten is die je lichaam kan gebruiken om energie te maken. Dus, als je echt iets wil doen aan de consumptie van suiker, let dan ook op de bananen, speltcrackers en quinoakoekjes. Of eet het met mate. Dingen waar gewoon suiker in zit snap ik tenminste. Taart is gewoon taart. Pas als iemand moeilijk gaat doen met het vervangen van ingrediënten snap ik het niet meer en gaat de inschatting meestal fout.


Als laatste is het niet eerlijk de producenten de schuld te geven hiervan. Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je eet. Bovendien is mijn ervaring dat er zo goed als altijd eerlijk op het etiket vermeld staat hoeveel gram koolhydraten een product bevat. Daar is dus niets “stiekems” aan.


Beste Diabetes Fonds, ik vind het goed dat jullie iets willen doen aan de ongezonde gewoontes van Nederlanders, maar als een autoriteit op het gebied van diabetes had ik toch wel meer van jullie verwacht. Koppel dit soort acties alsjeblieft niet meer aan diabetes. Dat bespaart mij (en heel veel andere mensen) een hoop vooroordelen, afkeurende blikken en uitleggen dat het écht niet onze schuld is. Alvast bedankt!

 

Over de schrijfster: 

Sanne (1999) heeft al jaren een fascinatie voor ziekenhuisseries. Ze kan heerlijk wegdromen bij dokter McDreamy, HouseMD en Doctor Ross en wil zelf nu ook wel zo’n witte jas. Ze studeert daarom geneeskunde in Amsterdam, is daarnaast actief als jeugdambassadeur bij JDRF (en ging dit jaar met JDRF naar Washington voor het Children's Congress), zit in het jongerenpanel van Fonds NutsOhra. Sanne is secretaris in het bestuur van ééndiabetes en ze schrijft columns. Sanne heeft type 1 diabetes sinds haar vijftiende en gebruikt een Medtronic insulinepomp.


Meer lezen?

Column Sanne - Bijzondere situatie: het invalidentoilet

De jongste op de ATTD?! - Column Anne

Sporten is altijd goed, of niet? - Column Suzanneterug naar categorie

Stichting ééndiabetes Nieuwsbrief!


Wil jij ook alle ééndiabetes highlights van de maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief! Om je aan te melden klik je hier.

Stichting ééndiabetes

Hoi!

Wij zijn Stichting ééndiabetes, een stichting voor en door jong- volwassenen met type 1 diabetes. Met onze website en verschillende projecten richten we ons niet op de problemen waar je als jongvolwassene tegenaan loopt, maar juist op de oplossingen en de mogelijkheden. Wij staan voor een positief en eerlijk geluid over type 1 diabetes. En wij vinden het leuk om iets van jou te horen! Mail ons met je verhaal, tip, ideeën of voor serieuzere zaken. Meld je bijvoorbeeld aan als vrijwilliger! Stuur een berichtje op Twitter, Facebook of Instagram. Vinden we leuk! 

 

Want type 1 heb je niet alleen!


E-mail ons: info@eendiabetes.nl
Bellen mag ook: 06 25 16 74 96


Wie wij zijn en waarom we stichting ééndiabetes hebben opgericht vind je bij 'Over ons - Stichting ééndiabetes'

 

Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics
 
 
Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics

eendiabetes Contact

info@eendiabetes.nl
Tel: 06 25 16 74 96
KvK: 56846851
IBAN: NL66 RABO 0179180274