Stichting ééndiabetes - Homepagina

Overzicht beschikbare sensoren

zondag 17 april 2016

Steeds meer mensen maken gebruik van een sensor, ook wel Continue Glucose Monitoring (CGM) genoemd. Meestal worden deze systemen gebruikt in combinatie met een insulinepomp. In Nederland zijn er drie bedrijven met sensoren: Medtronic met de Enlite, Dexcom en Abbott met de Freestyle Navigator en de Freestyle Libre. Alle sensoren hebben hun eigen voor- en nadelen. Wat zijn de onderlinge verschillen en hoe zit het nu met vergoedingen en kosten? Een overzicht (update 17-04-2016).


Vergoeding sensoren

De Enlite, Dexcom en Navigator sensoren zitten niet in het basispakket van je zorgverzekering, maar vallen wel onder de zorgverzekeringswet. Huh hoe zit dat? Het ziekenhuis waar je onder behandeling bent krijgt per jaar een aantal sensoren toegewezen om te ‘verdelen’ onder de patiënten. Zelf bij je zorgverzekeraar aankloppen heeft dus weinig zin. De NDF heeft een lijst met indicaties opgesteld voor CGM, maar het is aan het ziekenhuis om te bepalen welke van hun patiënten wel en niet voldoen. Vanwege interpretatie kunnen er bij ziekenhuizen onderlinge verschillen zijn in het beleid. Redenen voor het overwegen van continue glucose monitoring kunnen bijvoorbeeld een zwangerschapswens zijn, een hoge Hba1C, complicaties of hypo-unawareness. Of jij in aanmerking komt moet je navragen bij je behandelend arts of diabetesverpleegkundige.

 

Nb. Indicaties voor CGM vanuit NDF vind je hier.

 

De Freestyle Libre wordt momenteel alleen door Zilveren Kruis voor 50% vergoed met strikte indicaties. Eén daarvan is dat je sinds 2015 klant bent bij Zilveren Kruis. Meer informatie over de indicaties en voorwaarden vind je op het Zilveren Kruis Forum. Met andere zorgverzekeraars wordt momenteel nog gesproken, maar de meesten verzekeraars zijn in afwachting van de resultaten van onafhankelijke trials.

 

Het is een flinke kostenpost, maar kom je niet in aanmerking voor een vergoeding, dan kun je overwegen om de sensoren zelf aan te schaffen. Een kostenoverzicht vind je verderop in dit artikel.

 

Waarin zijn de sensoren hetzelfde? 
  • Alle sensoren kan je zelf inbrengen met een inbrenghulp
  • Alle sensoren geven de laatst gemeten glucose weer en een trend in de vorm van pijlen. 
  • De sensoren en transmitters zijn allemaal waterdicht, maar zijn wel op verschillende manieren getest. De adviezen over hoe lang de sensor in het water kan is daarom wel verschillend. 
  • Voor alle sensoren zijn uitleesprogramma’s beschikbaar.
  • De Freestyle Libre, Freestyle Navigator II en de Dexcom G4 en G5 sensoren kunnen ook worden uitgelezen met het onafhankelijke softwareprogramma Diasend.

Tabel 1. Snel vergelijken
  Levensduur
Sensor
Bereik
mmol/L
Afstand
ontvanger
Tonen  Kalibreren  Levensduur Zender
Medtronic
Enlite 

6 dagen
2,2 -
22,2
2 meter met ontvanger in Medtronic pomp Lange, middellange of korte piep, trillen  Elke 12 uur ca. 560 dagen* 
Dexcom G4  7 dagen 2,2 - 22,2 6 meter + ontvanger in Animas Vibe  Trillen, zacht, normaal, oplettend, hypoherhaling  Na 2 uur en daarna elke 12 uur  9 maanden 
Dexcom G5 Mobile
7 dagen
2,2 - 22,2
6 meter tot ontvanger of app
Zijn te personaliseren met je smartphone
Na 2 uur en daarna elke 12 uur   90 dagen
Freestyle
Navigator
5 dagen 1,1 - 27,8  max. 30 meter  Uit, Pieptoon, Klingelen, Tjirpen, Klok, Vreugde, Ritme, Trillen  Na 1, 2, 10, 24 en 72 uur  12 maanden 
Freestyle
Libre
14 dagen 1,1 - 27,8  Met scanner, zendt niet automatisch  Aan of uit
In principe niet nodig  n.v.t. 

* Oplaadbare batterij die circa 14 dagen mee gaat en tot 40 keer opgeladen kan worden.

 

 

Medtronic Enlite

De sensoren van Medtronic zijn gekoppeld aan de Medtronic insulinepomp; de sensor communiceert direct met de pomp. Er wordt elke vijf minuten een meting gedaan. Medtronic is bezig met de ontwikkeling van het ‘closed loop’-systeem: een kunstmatige alvleesklier. Met de nieuwe pompen willen ze steeds een klein stukje van dit systeem opleveren. Het VEO-systeem kan met de optie ‘Lage Glucose Stoppen’ (LGS) zichzelf voor twee uur uitschakelen bij een opgetreden hypo, wanneer er niet op de alarmen van de sensor wordt gereageerd. De nieuwste Medtronic pomp de Minimed 640G schakelt zichzelf middels SmartGuard uit bij een neerwaartse trend om een hypo te voorkomen en kan zichzelf weer inschakelen zodra de waarde normaliseert. De Enlite sensoren zelf zijn gelijk, maar er zijn twee verschillende transmitters (zenders) beschikbaar: de MiniLink die compatibel is met de Veo insulinepomp en het Guardian REAL-Time CGM Systeem (een losse ontvanger) en de Guardian 2 Link is compatibel met de 640G. De Guardian 2 Link Zender slaat daarbij ook nog de gegevens van de afgelopen 10 uur op, zodat je geen informatie mist als je tijdelijk buiten bereik van de ontvanger bent geweest. De Enlite kan het beste gedragen worden op de buik, omdat het hier qua betrouwbaarheid op getest is.

 

Website Medtronic, Gebruikershandleiding Enlite (Engels)

 


Dexcom G4 Platinum

Deze sensor kan op twee verschillende manieren gebruikt worden: met een losse ontvanger of af te lezen op de Animas Vibe insulinepomp. Er wordt elke vijf minuten een meting gedaan. Het voordeel van deze sensor is dat hij zeven dagen kan blijven zitten en je hem dus ook zonder Animas-pomp kunt gebruiken. Er zijn veel gebruikers die de sensor na het verlopen weer opnieuw opstarten om de levensduur te verlengen. Dit kun je doen, maar Dexcom garandeert dan niet meer de betrouwbaarheid. Nadeel van de sensor is dat zodra je buiten bereik van de ontvanger bent, je gegevens nergens meer worden opgeslagen. De sensor is helemaal waterdicht (net als de Animas insulinepomp). De losse ontvanger is alleen spatwaterdicht. Er is getest dat de sensor veilig te gebruiken is op de buik. Bij kinderen kan naast de buik ook het bovenste gedeelte van de billen gebruikt worden.


 

 

Dexcom G5 Mobile 

Zelfde sensor als de G4, maar met een andere transmitter. Deze sensor kan via een gratis app afgelezen worden op je smartphone of op je smartwatch en heb je dus geen losse ontvanger meer nodig. Vooralsnog is de applicatie alleen voor iPhone en iWatch beschikbaar; Android en Windows volgen later pas. Ook heb je de mogelijkheid om je waardes direct te delen met bijvoorbeeld je ouders of partner via de Dexcom G5 Mobile Volg App. Deze is beschikbaar voor iOS en Android.

 

Dexcom Nederland

 

 

Freestyle Navigator

Dit systeem werkt alleen met een losse ontvanger, op een oplaadbare batterij. Deze fungeert tegelijk als bloedsuikermeter: met deze meter moet er ook gekalibreerd worden. Het maakt voor dit systeem niet uit of je spuit of - in het geval van een pomp - welk merk je hebt. Er wordt elke minuut een meting gedaan. De alarmen van deze sensor kunnen 1 tot 12 uur uit gezet worden. Ook kunnen er verschillende bloedsuikerdrempels ingesteld worden voor alarmen voor ‘s nachts en overdag. Deze sensor kan het beste op de buik of de achterkant van de bovenarmen gebruikt worden.

 

  Gebruikershandleiding NavigatorFreestyle Libre

Het verschil tussen dit systeem en de bovenstaande sensoren is dat de Freestyle Libre alleen gegevens uploadt wanneer er gescand wordt langs de sensor met de bijbehorende Reader of app die gebruik maken van NFC (Near Field Communication). De sensor zelf meet de bloedsuiker elke minuut, gaat 14 dagen mee en kan van acht uur de gegevens opslaan. Je moet dus minimaal drie keer per dag scannen. Freestyle Libre geeft geen alarmen (omdat je moet scannen), maar geeft de huidige bloedsuiker en trends weer. Het moet gezien worden als een andere manier van bloedsuiker meten en hoeft niet perse in combinatie met een insulinepomp te worden gebruikt. De Freestyle Libre is qua betrouwbaarheid getest op de achterkant van de bovenarmen en kan daarom het beste daar gedragen worden. Het systeem werkt anders dan de Enlite, Dexcom en Navigator en hoeft dan ook niet gekalibreerd te worden. Wel wordt aangeraden om bij sterk afwijkende suikers een vingerprik te doen. De Reader heeft hiervoor een geïntegreerde bloedsuikermeter, waar eventueel ook ketonen mee gemeten kunnen worden met speciale teststrips. Het systeem is in februari 2016 goedgekeurd voor het gebruik van kinderen onder de 18 jaar.

Lees hier Jasper zijn ervaringen met de Freestyle Libre.


Website Freestyle LibreTabel 2. Overzicht van de kosten

 

Zender

(Transmitter)

Losse sensor  Ontvanger  Startpakket 

Medtronic
Enlite 
435,-  55,- p/stuk
(per vijf verpakt)
n.v.t.  Transmitter + vijf sensoren:
750,- 
Dexcom G4  346,-  74,50 p/stuk
(per vier verpakt) 
Alleen als
startpakket 
Ontvanger, zender, oplader en 
USB kabel: 923,97
Dexcom G5
310,-
74,50 p/stuk
(per vier verpakt) 

Via smartphone

of 578,-

Niet beschikbaar
Freestyle
Navigator 
450,-  67,33 p/stuk
(per zes verpakt) 
795,-  Zender + ontvanger:
1.098,- 
Freestyle
Libre 
n.v.t.  59,90  59,90  Reader + twee sensoren:
169,90 

In de onderstaande tabel kun je zien wat bovenstaande kosten betekenen op jaarbasis. Kosten zijn een berekening op basis van de prijzen in de webshops en kunnen daarom mogelijk afwijken van de werkelijke kosten.  

 

Tabel 3. Jaarlijkse kosten

Startpakket & Sensoren

Kosten

p/jaar

Gem. kosten

p/maand

Opmerkingen:

Medtronic Enlite
750,- 3612,50
301,04
2 zenders nodig per 3 jaar. Sensoren zijn te gebruiken i.c.m. Medtronic Paradigm VEO of 640G insulinepomp
Dexcom G4 1221,90 4970,97* 414,25* 3 transmitters nodig per 2 jaar. Berekening is met losse ontvanger. Kosten zijn lager wanneer waardes worden afgelezen op Animas Vibe insulinepomp.
Dexcom G5
680,- 5186,-* 426,17*

4 transmitters nodig per jaar. Berekening is zonder losse ontvanger en met gebruik van smartphone.

Freestyle
Navigator
1501,98 5205,13 433,76 -
Freestyle
Libre
169,90 1607,50 133,96 Verzendkosten per bestelling zijn 5,95

* Kosten voor Dexcom G4 en G5 zijn nu berekend op basis van gebruik van de sensoren van 1 week. Dit is wat de fabrikant adviseert en waarop het systeem is getest. Veel gebruikers weten echter de gebruiksduur van de sensoren te verlengen, wat enorm in de maandelijkse/jaarlijkse kosten scheelt. Voorbeeld: wanneer alle sensoren voor 14 dagen gebruikt kunnen worden ipv 7 dagen, zijn de jaarlijkse kosten voor de Dexcom G4 3078,47 en voor de Dexcom G5 Mobile 3177,-.

 

 

Bedenk dat dit een globaal overzicht is en voordelen en nadelen per persoon kunnen verschillen. Bespreek bovenstaande informatie en je overwegingen altijd met je arts of diabetesverpleegkundige. Nog meer informatie en ervaringen kun je vinden op www.glucosesensornet.nl of kijk op onze website bij de tag sensor.Meer lezen?

Freestyle Libre - Jasper zijn eerste update

Hoe kies je de juiste insulinepomp?

Vervolgonderzoek gestart naar Freestyle Libre

Eversense CGM goedgekeurd voor Europese marktterug naar categorie

Stichting ééndiabetes Nieuwsbrief!


Wil jij ook alle ééndiabetes highlights van de maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief! Om je aan te melden klik je hier.

Banner:


Stichting ééndiabetes

Hoi!

Wij zijn Stichting ééndiabetes, een stichting voor en door jong- volwassenen met type 1 diabetes. Met onze website en verschillende projecten richten we ons niet op de problemen waar je als jongvolwassene tegenaan loopt, maar juist op de oplossingen en de mogelijkheden. Wij staan voor een positief en eerlijk geluid over type 1 diabetes. En wij vinden het leuk om iets van jou te horen! Mail ons met je verhaal, tip, ideeën of voor serieuzere zaken. Meld je bijvoorbeeld aan als vrijwilliger! Stuur een berichtje op Twitter, Facebook of Instagram. Vinden we leuk! 

 

Want type 1 heb je niet alleen!


E-mail ons: info@eendiabetes.nl
Bellen mag ook: 06 25 16 74 96


Wie wij zijn en waarom we stichting ééndiabetes hebben opgericht vind je bij 'Over ons - Stichting ééndiabetes'

 

Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics
 
 
Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics

eendiabetes Contact

info@eendiabetes.nl
Tel: 06 25 16 74 96
KvK: 56846851
IBAN: NL66 RABO 0179180274