Stichting ééndiabetes - Homepagina

HypoBewust Training en het effect op ernstige hypo’s

zondag 23 oktober 2016

Door Câthy


Hypounawareness, ofwel je hypo’s niet meer voelen; diabetespsycholoog en onderzoeker Stefanie Rondags hoopt binnenkort op dit onderwerp te promoveren. Ruim vijf jaar lang deed ze onderzoek naar de effecten van de training HypoBewust en de resultaten werden op 20 oktober 2016 gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschapstijdschrift ‘Diabetes Care’.


Hypo’s hebben een grote impact op het leven van mensen met type 1 en insuline afhankelijke type 2 diabetes. Bij mensen die hun hypo’s niet meer voelen aankomen, is het risico op ernstige hypo’s 25 keer zo groot. Een ernstige hypo is er één waarbij je de hulp van een ander nodig hebt om er weer uit te komen. Vanwege de mogelijk grote impact van een hypo, is het essentieel dat je hypo’s goed voelt en op tijd kunt ingrijpen. Daarnaast vermindert het hebben van veel hypo’s de kwaliteit van leven. Met dit in het achterhoofd is de gedeeltelijk online training HypoBewust opgezet.


Aan het onderzoek deden 137 deelnemers mee van acht verschillende poliklinieken. De klinieken zijn door de onderzoekers willekeurig ingedeeld en de deelnemers werden op die manier op basis van kliniek ingedeeld in de HypoBewust groep of in een controlegroep. De controlegroep kreeg de standaard diabeteszorg met controles door de diabetesverpleegkundige en internist, plus eventueel een diabetespsycholoog of diëtist. De HypoBewust groep kreeg naast de cursus ook deze standaard zorg. Binnen het onderzoek werd gebruik gemaakt van een Gold-score om de mate van hypo-awareness te meten. Er is sprake van hypo-unawareness wanneer iemand meestal geen symptomen van een hypo (zoals zweten, trillen, hartkloppingen) meer voelt bij een bloedglucosewaarde onder de 4 mmol/L.


HypoBewust Training

Wat houdt de training in? Stefanie (foto rechts) legt uit: ''HypoBewust is gebaseerd op de Amerikaanse Blood Glucose Awareness Training (BGAT) die ook in Nederland gegeven werd als de Hypoglykemie Preventie Training. Deze training is uitgebreid onderzocht op effectiviteit in meerdere internationale studies, maar was verouderd en te belastend door het grote aantal bijeenkomsten (6) en de lastige berekeningen in de huiswerkopdrachten. We hebben de inhoud van de bijeenkomsten en de teksten uit de patiëntenmap van deze training aangepast, geüpdatet en deels online gezet. De lastige berekeningen gaan nu automatisch dankzij digitale toepassingen. De training bestaat uit drie bijeenkomsten van 2,5 uur verspreid over vier weken met daartussen als huiswerk twee keer een internetmodule die de deelnemers in twee weken doorlopen. Een groep bestaat uit acht deelnemers en wordt geleid door twee getrainde diabeteszorgverleners.''


Resultaten

Aan het begin van het onderzoek en na twee, vier en zes maanden werden verschillende scores en vragenlijsten afgenomen. In de HypoBewust-groep waren er 33% minder ernstige hypo's, hoewel dit resultaat niet statistisch significant was. Het aantal mensen met hypo-unawareness daalde significant en ook zorgen over hypo's en stress rondom risico op hypo's daalden significant. Het HbA1c veranderde niet.


HypoBewust vs. CGM

Stefanie’s VUmc-collega Koen van Beers publiceerde vorige maand zijn onderzoek naar de effecten van continue glucose monitoring (CGM of sensor) op de preventie van hypo’s. In zijn onderzoek bleek het gebruik van CGM, het aantal (ernstige) hypo’s met 50% te verminderen. Stefanie: ''In ons onderzoek mochten ook mensen met een sensor meedoen. In de controlegroep bleek het percentage van mensen die een CGM systeem gebruiken significant hoger te liggen (24%) dan in de HypoBewust groep (8%). We hebben hier uiteraard wel voor gecorrigeerd in de analyses.


De deelnemers met CGM profiteerden minder van HypoBewust dan deelnemers zonder CGM, wat ook wel een logisch resultaat lijkt, gezien het aangetoonde effect van CGM op hypo's. CGM laat echter alleen een effect zien zolang deelnemers de sensor daadwerkelijk dragen: stopt men met het gebruik van CGM, dan lijkt men er niet veel van geleerd te hebben. HypoBewust is wat dat betreft een ander verhaal, omdat het om educatie gaat. Educatie leidt tot een verbetering in je vaardigheden en tot een gedragsverandering en bij CGM is dit niet per se het geval. Ik zou me zo voor kunnen stellen dat mensen met hypo-unawareness eerst de training HypoBewust aangeboden krijgen en als dit onvoldoende helpt kan men overwegen CGM aan te bieden (ivm de hoge kosten van CGM). Dit lijkt me een kosteneffectieve manier om mensen met hypo-unawareness zo goed mogelijk te helpen.''


Meer informatie over de HypoBewust training en waar het wordt aangeboden vind je op www.hypobewust.nl en meer informatie over Stefanie en haar andere werk vind je op haar persoonlijke website.


Bron:

Stefanie M.P.A. Rondags, Maartje de Wit, Jos W. Twisk, Frank J. Snoek. Effectiveness of HypoAware a Brief partly web-based psychoeducational intervention for adults with type 1 and insulin-treated type 2 diabetes and problematic hypoclycemia: a cluster randomized controlled trial 

 

 

Over de schrijver:

Câthy (1986) is één van de oprichters van ééndiabetes en secretaris en webmaster van de stichting. Ze slurpt alle nuttige en nutteloze informatie over type 1 diabetes op. In 2008 studeerde ze af als fysiotherapeute, werkte in verschillende praktijken, runde negen maanden een kleine fysiotherapiepraktijk in Tanzania, alloceerde donororganen en werkt nu fulltime als communicatie coördinator bij een farmaceutisch bedrijf. Daarnaast houdt ze van koken (eten dus), reizen en schrijven. Ze heeft type 1 diabetes sinds haar vijfde en gebruikt sinds 2004 een pomp.   

 

Meer lezen?

Eerste vaccin tegen type 1 diabetes op mensen getest

Waarom hebben we type 1 diabetes?

De kunstmatige alvleesklier tot nu toe

 terug naar categorie

Stichting ééndiabetes Nieuwsbrief!


Wil jij ook alle ééndiabetes highlights van de maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief! Om je aan te melden klik je hier.

Banner:


Stichting ééndiabetes

Hoi!

Wij zijn Stichting ééndiabetes, een stichting voor en door jong- volwassenen met type 1 diabetes. Met onze website en verschillende projecten richten we ons niet op de problemen waar je als jongvolwassene tegenaan loopt, maar juist op de oplossingen en de mogelijkheden. Wij staan voor een positief en eerlijk geluid over type 1 diabetes. En wij vinden het leuk om iets van jou te horen! Mail ons met je verhaal, tip, ideeën of voor serieuzere zaken. Meld je bijvoorbeeld aan als vrijwilliger! Stuur een berichtje op Twitter, Facebook of Instagram. Vinden we leuk! 

 

Want type 1 heb je niet alleen!


E-mail ons: info@eendiabetes.nl
Bellen mag ook: 06 25 16 74 96


Wie wij zijn en waarom we stichting ééndiabetes hebben opgericht vind je bij 'Over ons - Stichting ééndiabetes'

 

Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics
 
 
Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics

eendiabetes Contact

info@eendiabetes.nl
Tel: 06 25 16 74 96
KvK: 56846851
IBAN: NL66 RABO 0179180274