Stichting ééndiabetes - Homepagina

Hoe meten we de insulineproductie? C-peptide in vijf stappen

dinsdag 29 augustus 2017

Door Janneke


Als je net de diagnose type 1 diabetes hebt gekregen, wordt in het ziekenhuis gewoonlijk de hoeveelheid C-peptide in je bloed gemeten. Aan de hand daarvan weten de artsen hoeveel insuline je lichaam zelf nog maakt. Maar hoe werkt dat nou precies?

 

C-peptide is een stukje eiwit dat wordt gemaakt door de cellen die insuline maken: de bètacellen in de alvleesklier. C-peptide is een soort restje dat de cel overhoudt bij het maken van insuline. Hoe meer insuline er wordt gemaakt, hoe meer C-peptide er is. Voor de duidelijkheid leg ik dit in vijf stappen uit.

 Stap 1: van DNA naar pre-pro-insuline

De cel die je hier ziet is een bètacel uit de alvleesklier. De bètacellen maken onder andere insuline. Insuline is een eiwit. Zoals alle eiwitten wordt insuline gemaakt aan de hand van een recept in het DNA. Voor het produceren van insuline wordt als eerste het eiwit pre-pro-insuline gemaakt. Voordat het insuline is moet het nog een aantal verwerkingsstappen ondergaan.

 Stap 2: van pre-pro-insuline naar pro-insuline

Bij de verwerking van pre-pro-insuline worden er verschillende dingen aangepast. Zo worden de uiteindes aan elkaar vastgemaakt. Daarna wordt het eiwit pro-insuline genoemd.

 Stap 3: van pro-insuline naar insuline en C-peptide

Bij deze derde stap wordt de laatste hand gelegd aan het insuline-eiwit. Een stukje van het pro-insuline-eiwit wordt ertussenuit geknipt. Dat stukje is C-peptide. De rest van het eiwit is insuline, dat nu klaar is om je bloedsuikers te verlagen.

 Stap 4: het bloed in

De insuline ligt klaar voor gebruik. Zodra er een signaal komt dat er insuline nodig is, zal de cel insuline afgeven aan het bloed. Op hetzelfde moment wordt dan C-peptide uitgescheden. Dat heeft de cel immers over van het maken van insuline. 


Stap 5: C-peptide meten

Als er C-peptide in het bloed gevonden wordt, betekent het dat er insuline gemaakt wordt. Hoe meer C-peptide, hoe meer insulineproductie. Als er meer insuline gemaakt wordt, zijn er waarschijnlijk meer werkende bètacellen, want die maken insuline.

 

Kortom, waar de artsen naar kijken als je net type 1 diabetes hebt gekregen, is hoeveel werkende bètacellen je nog hebt. Door C-peptide te meten krijgen ze daar een betrouwbaarder beeld van dan door naar insuline te kijken, omdat je tegen die tijd vaak al zelf insuline hebt gespoten om de torenhoge bloedsuikers naar beneden te krijgen. Reuzehandig, die eiwitjes!


 

Over de schrijfster:
Janneke (1996) studeert biomedische wetenschappen en zit bij een schaatsvereniging. Ze heeft sinds 2006 type 1 diabetes. Janneke gebruikt de Omnipod en heeft sinds kort de Freestyle Libre. Ze bekijkt de dingen graag van een positieve kant en zet zich daarom ook in voor de website van Stichting ééndiabetes. Ze duikt graag in wetenschappelijke vraagstukken, is nieuwsgierig naar andere mensen en schrijft ook nog eens hele leuke columns!


Voor meer informatie over dit onderwerp of opmerkingen kun je altijd een mailtje sturen naar info@eendiabetes.nl o.v.v. 'Vraag voor Janneke'.


Meer lezen?

Van alfa naar bètacel

Transplantatie: dé therapie tegen type 1 diabetes?

Ypsopump - Veerle probeert deze nieuwe pomp uitterug naar categorie

Stichting ééndiabetes Nieuwsbrief!


Wil jij ook alle ééndiabetes highlights van de maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief! Om je aan te melden klik je hier.

Banner:


Stichting ééndiabetes

Hoi!

Wij zijn Stichting ééndiabetes, een stichting voor en door jong- volwassenen met type 1 diabetes. Met onze website en verschillende projecten richten we ons niet op de problemen waar je als jongvolwassene tegenaan loopt, maar juist op de oplossingen en de mogelijkheden. Wij staan voor een positief en eerlijk geluid over type 1 diabetes. En wij vinden het leuk om iets van jou te horen! Mail ons met je verhaal, tip, ideeën of voor serieuzere zaken. Meld je bijvoorbeeld aan als vrijwilliger! Stuur een berichtje op Twitter, Facebook of Instagram. Vinden we leuk! 

 

Want type 1 heb je niet alleen!


E-mail ons: info@eendiabetes.nl
Bellen mag ook: 06 25 16 74 96


Wie wij zijn en waarom we stichting ééndiabetes hebben opgericht vind je bij 'Over ons - Stichting ééndiabetes'

 

Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics
 
 
Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics

eendiabetes Contact

info@eendiabetes.nl
Tel: 06 25 16 74 96
KvK: 56846851
IBAN: NL66 RABO 0179180274