Stichting ééndiabetes - Homepagina

Hoe maak je nieuwe bètacellen?

dinsdag 23 mei 2017

Door Dorothee

 

Een tijdje geleden schreven Janneke en ik een artikel waarin vol lof over Bart Roep en zijn onderzoek werd geschreven. Hoewel we hier nog steeds ontzettend enthousiast over zijn, zijn er meer helden die dag en nacht bezig zijn om diabetes te genezen. Eén van deze helden is prof. Eelco de Koning. 


Eelco de Koning is werkzaam in het LUMC en het Hubrecht Instituut in Utrecht. In het Hubrecht Instituut loopt zijn onderzoek: 'Diabetes and islet neogenesis'. Janneke schreef afgelopen week voor ééndiabetes al over Eelco de Koning. Hij en dr. Marten Engelse vertelden bij een informatiebijeenkomst van het Diabetes Fonds in Utrecht over transplantaties als oplossing voor type 1 diabetes. In dit artikel wordt in een notendop uitgelegd wat het onderzoek van de Koning precies inhoudt. 


Transplantatie

Momenteel zijn transplantaties van alvleesklieren of Eilandjes van Langerhans de enige opties om nieuwe bètacellen in je lichaam te krijgen. Helaas zijn er meer mensen die bètacellen nodig hebben dan dat er donoren zijn. Daarnaast is het noodzakelijk om na een transplantatie  je eigen immuunsysteem te onderdrukken om afstoting te voorkomen. Dit gebeurt door medicatie. Deze medicatie is vrij heftig: het hele immuunsysteem wordt immers onderdrukt, waardoor de kans op infecties en kanker ook groter is. Daarom werken Eelco de Koning en zijn team aan een andere manier om de productie van nieuwe bètacellen mogelijk te maken.


Van voorlopercel naar bètacel

Het team maakt gebruik van zogenaamde voorlopercellen. Deze voorlopercellen zijn menselijke cellen. Het is de bedoeling om deze cellen zo te laten delen dat ze insuline-producerende bètacellen worden. Het team van De koning hoopt deze voorlopercellen te vinden in de volwassen alvleesklier of wellicht uit de alvleesklier van een foetus/ongeboren baby. De voorlopercellen willen ze in het laboratorium laten ontwikkelen tot bètacellen. In het lichaam zelf moeten deze cellen insuline produceren. Hiervoor is het nodig om uit te zoeken wat voor signalen de cellen nodig hebben om van een voorlopercel in een bètacel te veranderen. Deze signalen zijn al deels onderzocht en lijken in het laboratorium goed te werken.


Een stukje verdieping

Mocht je het interessant vinden om wat meer over deze signalen te weten, lees dan deze alinea. Zo niet, sla hem gerust over!


De signalen waar het hier over gaat zijn de zogenaamde Wnt-signalen. Deze signalen zijn gevonden in de alvleesklier van embryo’s en dragen daar bij aan de ontwikkeling naar de verschillende soorten cellen die de alvleesklier bevat. De Wnt-pathway is in de volwassen alvleesklier uitgeschakeld. Maar juist deze Wnt-pathway is van belang om de voorlopercellen bètacellen te kunnen maken. Daarom komen onze bètacellen, als ze eenmaal verdwenen zijn, niet meer terug. Deze Wnt-pathway zou een aangrijpingspunt kunnen zijn voor het ontwikkelen van een goede therapie.


Onderzoek met muizen

De onderzoekers werken nu met dierproeven. Ze hebben in muizen delen van alvleesklieren van embryo’s teruggeplaatst. Deze gingen na korte tijd structuren vormen die op de Eilandjes van Langerhans leken. Na twee weken zagen de onderzoekers volwassen Eilandjes van Langerhans. Daarnaast groeiden er bloedvaten in de eilandjes.


Dit lijken allemaal hele mooie ontwikkelingen. Wat dit voor ons als mensen met diabetes type 1 betekent, is nog niet helemaal duidelijk. Het onderzoek staat immers nog in de kinderschoenen: mensen zijn geen muizen en het zou voor ons zomaar anders kunnen uitpakken. We houden de ontwikkelingen natuurlijk goed in de gaten!


Bronnen:

https://www.hubrecht.eu 

http://emboj.embopress.org

http://link.springer.com


 

Over de schrijfster:

Dorothee (1994) studeert geneeskunde in Utrecht. Ze houdt onder andere van reizen, dansen en koken (en eten). Als arts in spé verdiept ze zich voor Stichting ééndiabetes in medisch-wetenschappelijke onderzoeken en vraagstukken. Dorothee heeft type 1 diabetes sinds 2012 en gebruikt een insulinepomp.

 

Meer lezen?

Type 1 diabetes: een vergissing van de bètacel?

Transplantatie: dé therapie tegen type 1 diabetes?

Interview met prof. Eelco de Koning - Filmpje! 

 terug naar categorie

Stichting ééndiabetes Nieuwsbrief!


Wil jij ook alle ééndiabetes highlights van de maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief! Om je aan te melden klik je hier.

Banner:


Stichting ééndiabetes

Hoi!

Wij zijn Stichting ééndiabetes, een stichting voor en door jong- volwassenen met type 1 diabetes. Met onze website en verschillende projecten richten we ons niet op de problemen waar je als jongvolwassene tegenaan loopt, maar juist op de oplossingen en de mogelijkheden. Wij staan voor een positief en eerlijk geluid over type 1 diabetes. En wij vinden het leuk om iets van jou te horen! Mail ons met je verhaal, tip, ideeën of voor serieuzere zaken. Meld je bijvoorbeeld aan als vrijwilliger! Stuur een berichtje op Twitter, Facebook of Instagram. Vinden we leuk! 

 

Want type 1 heb je niet alleen!


E-mail ons: info@eendiabetes.nl
Bellen mag ook: 06 25 16 74 96


Wie wij zijn en waarom we stichting ééndiabetes hebben opgericht vind je bij 'Over ons - Stichting ééndiabetes'

 

Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics
 
 
Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics

eendiabetes Contact

info@eendiabetes.nl
Tel: 06 25 16 74 96
KvK: 56846851
IBAN: NL66 RABO 0179180274