Stichting ééndiabetes - Homepagina

Hoe ik tegenwoordig uitleg wat type 1 diabetes inhoudt - Column Veerle

dinsdag 3 april 2018

Je kent het wel: die (interne) zucht als iemand vraagt wat Type 1 Diabetes is. Want je weet eigenlijk van tevoren al dat je nooit helemaal kan overbrengen wat het inhoudt, welke impact het heeft op je dagelijkse leven – maar aan de andere kant wil je het wel vertellen en toch graag proberen om het duidelijk te maken. Dus dan begin je weer aan je verhaal over infuusjes, vingerprikjes, koolhydraten tellen en probeer je duidelijk te maken dat dat niet alles is. Maar dat is lastig. Dus heb ik een nieuwe techniek. Komt ie:


Stel je voor dat je iedere keer voordat je je rechterbeen wilt bewegen een handeling moet doen. Iedere keer. Je rechterbeen bewegen. Als je anders gaat zitten op een stoel. Als je ’s nachts omdraait in bed. Als je een stuk gaat lopen, fietsen, in een vliegtuig stapt, op het strand van je rug naar je buik draait, aan tafel gaat zitten, je benen over elkaar slaat. Iedere keer.


Maar. Het is niet iedere keer dezelfde handeling. Soms moet je in je handen klappen. Soms moet je een dansje doen. Soms moet je iets eten, of eerst even een half uurtje gaan slapen. Soms moet je een grote tas vol spullen om je schouder hangen, de andere keer moet je eerst naar de wc.


En dan is ook nog het resultaat iedere keer anders. Je been luistert niet altijd naar wat je wil. Soms buigt ie de verkeerde kant op. Soms beweegt ie helemaal niet. Soms doet ie precies wat je wil, maar na een half uur niet meer. Soms schiet ie door, en gaat ie rennen terwijl je wil wandelen. Of je been slaapt, terwijl je net de trap op moet.


Zo voelt Type 1 Diabetes.


Je bent dag in, dag uit, 24 uur per dag, bezig om een onderdeel van je lichaam handmatig aan te sturen. Je vingerprikt, meet je bloedsuikerwaarde, dient insuline toe en verwisselt je infuus – alles om te zorgen dat je bloedsuikerwaarde goed blijft. Je houdt rekening met beweging, stress, vermoeidheid, pijn, hormonen, het weer, en schat in hoe dit van invloed is op je bloedsuikerwaarde. Als je op vakantie gaat neem je een extra tas mee, en zelfs een dagje weg kan niet zonder extra spullen mee te nemen. Je wordt ’s nachts wakker van te hoge, of te lage waardes, en voelt daar de volgende dag nog de nasleep van.


Soms kun je dingen niet direct doen, omdat je bloedsuiker tegen werkt. Soms daalt je bloedsuiker ineens, zonder dat daar reden voor is. Soms wil je bloedsuiker juist niet dalen, ondanks dat je beweegt, extra insuline toedient, je infuus hebt vervangen en al uren niet hebt gegeten. Soms komt je bloedsuiker niet omhoog, net als je een presentatie moet geven, of als je eigenlijk allang zou moeten slapen. En soms, heel soms, doet ie precies wat je wil. Heel even.


Dat is Type 1 Diabetes. Voor mij dan.


Volg Veerle op Instagram!


Over de schrijfster: 

Veerle (1989) werkt als medewerker communicatie en voorlichting bij JDRF Nederland. Veerle heeft zich sinds haar diagnose ondergedompeld in de wereld van gezonde voeding en beweging en hier schrijft zij maandelijks over op ééndiabetes in het item 'Veerle over Voeding'. Daarnaast is ze dol op alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van type 1 diabetes en helpt ze ééndiabetes met het organiseren van offline activiteiten. Veerle heeft sinds 2013 type 1 diabetes en gebruikt een pomp, op dit moment de Kaleido. 


Meer lezen?

Veerle over Voeding - Suiker is Vergif

Waarom in brand staan niet handig is (als je diabetes hebt) #2 - Column Yvonne

Waarom de Freestyle Libre vergoed moet wordenterug naar categorie

Stichting ééndiabetes Nieuwsbrief!


Wil jij ook alle ééndiabetes highlights van de maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief! Om je aan te melden klik je hier.

Stichting ééndiabetes

Hoi!

Wij zijn Stichting ééndiabetes, een stichting voor en door jong- volwassenen met type 1 diabetes. Met onze website en verschillende projecten richten we ons niet op de problemen waar je als jongvolwassene tegenaan loopt, maar juist op de oplossingen en de mogelijkheden. Wij staan voor een positief en eerlijk geluid over type 1 diabetes. En wij vinden het leuk om iets van jou te horen! Mail ons met je verhaal, tip, ideeën of voor serieuzere zaken. Meld je bijvoorbeeld aan als vrijwilliger! Stuur een berichtje op Twitter, Facebook of Instagram. Vinden we leuk! 

 

Want type 1 heb je niet alleen!


E-mail ons: info@eendiabetes.nl
Bellen mag ook: 06 25 16 74 96


Wie wij zijn en waarom we stichting ééndiabetes hebben opgericht vind je bij 'Over ons - Stichting ééndiabetes'

 

Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics
 
 
Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics

eendiabetes Contact

info@eendiabetes.nl
Tel: 06 25 16 74 96
KvK: 56846851
IBAN: NL66 RABO 0179180274