Stichting ééndiabetes - Homepagina

Een tweede diagnose - Column Veerle

maandag 30 april 2018

Ik heb pas 5 jaar type 1 diabetes. Al van kinds af aan ben ik daarnaast een kluns en een stuntel. Ik heb altijd blauwe plekken, brak mijn sleutelbeen voordat ik 5 jaar was, blesseerde keer op keer mijn knie, pols, schouder en enkel met de meest ongelukkige hockeyballen, traptreden of stoeprandjes. En dat herstel, dat liep in veel gevallen heel anders dan gewenst. Als vaste klant bij een fysiotherapiepraktijk waar ik inmiddels al zo'n 3,5 jaar rondloop voor allerlei klachten, klopte ik aan voor het zoveelste probleem en werd ik officieel bestempeld als hypermobiel. Doordat ik klachten heb van die hypermobiliteit heb je dan gelijk het 'hypermobiliteitssyndroom'.


Hypermobiliteit komt voor in alle vormen en maten, en 'gelukkig' betekent het niet dat mijn huid heel flexibel is, ik mijn benen in mijn nek kan leggen, m'n vingers 90 graden om kan buigen en meer van dat soort ongein. Wat het wel betekent, is dat spieren in mijn pols, knie, schouder en enkel te hard moeten werken omdat de bindweefsels te flexibel zijn en hun werk niet doen. De overbelasting van die spieren levert pijn op. Niet altijd, maar veel vaker dan dat je idealiter wil (en natuurlijk altijd op een verkeerd moment). Doordat die overbelaste spieren dankzij diabetes minder snel herstellen, duurt het allemaal lang. En, zoals we allemaal weten, is pijn ook van invloed op je bloedsuikerspiegel. 'Oh, joy'.


Als ik pijnklachten heb gaat m'n bloedsuiker omhoog en wil deze moeilijk weer omlaag. De pijn voorkomen zit er niet (of niet helemaal) in: pijnklachten komen op random momenten, met en zonder reden, na een lange wandeling maar ook na een 'gewone' dag (of nacht waarin ik gek op mijn arm heb gelegen). Natuurlijk heeft m'n bloedsuiker daar geen boodschap aan: die registreert alleen maar een stressreactie van mijn lichaam en reageert daarop. Paracetamol kan helpen bij de pijnklachten maar gaat weer niet goed samen met de Dexcom. En om nou de hele tijd te pas en te onpas aan de ontstekingsremmers te gaan vind ik ook weer niet zo'n goed idee.


Dus wat dan wel? Ik ben er nog niet over uit. Als ik pijnklachten heb houd ik m'n bloedsuikers extra goed in de gaten, pak ik toch een paracetamol en neem ik m'n Dexcom met een korreltje zout. Ondertussen train ik om m'n spieren sterker te maken, zodat ik minder klachten heb en mijn hersteltijd verbetert. Maar, met pijn trainen is natuurlijk ook niet de bedoeling. Een gulden middenweg heb ik nog niet gevonden (tips zijn welkom!).


We hebben een grotere kans op andere auto-immuunaandoeningen doordat we type 1 hebben. Na mijn diagnose type 1 is er af en toe wel eens door m'n hoofd gevlogen 'wat als...'. Dit, zo'n 'ongerelateerde' diagnose, had ik dan weer niet aan zien komen. Het schopt een hoop in de war: leuke uitjes en activiteiten, het vertrouwen in mijn Dexcom en m'n bloedsuikers. Maar net als met type 1 is de conclusie simpel: je gaat gewoon door, doet wat je kan en dan hoop ik dat ik deze tweede diagnose ook een goede plek kan geven, met zo min mogelijk gevolgen voor m'n dagelijks leven.


Volg Veerle op Instagram!

 

 

Over de schrijfster: 

Veerle (1989) werkt als medewerker communicatie en voorlichting bij JDRF Nederland. Veerle heeft zich sinds haar diagnose ondergedompeld in de wereld van gezonde voeding en beweging en hier schrijft zij maandelijks over op ééndiabetes in het item 'Veerle over Voeding'. Daarnaast is ze dol op alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van type 1 diabetes en helpt ze ééndiabetes met het organiseren van offline activiteiten. Veerle heeft sinds 2013 type 1 diabetes en gebruikt een pomp, op dit moment de Kaleido. 

 

Meer lezen?

Hoe ik tegenwoordig uitleg wat type 1 diabetes inhoudt - Veerle

Even voorstellen: mijn nieuwe diabetesmissie - Column Lotte

Drama op de prikpoli - Column Donjaterug naar categorie

Stichting ééndiabetes Nieuwsbrief!


Wil jij ook alle ééndiabetes highlights van de maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief! Om je aan te melden klik je hier.

Banner:


Stichting ééndiabetes

Hoi!

Wij zijn Stichting ééndiabetes, een stichting voor en door jong- volwassenen met type 1 diabetes. Met onze website en verschillende projecten richten we ons niet op de problemen waar je als jongvolwassene tegenaan loopt, maar juist op de oplossingen en de mogelijkheden. Wij staan voor een positief en eerlijk geluid over type 1 diabetes. En wij vinden het leuk om iets van jou te horen! Mail ons met je verhaal, tip, ideeën of voor serieuzere zaken. Meld je bijvoorbeeld aan als vrijwilliger! Stuur een berichtje op Twitter, Facebook of Instagram. Vinden we leuk! 

 

Want type 1 heb je niet alleen!


E-mail ons: info@eendiabetes.nl
Bellen mag ook: 06 25 16 74 96


Wie wij zijn en waarom we stichting ééndiabetes hebben opgericht vind je bij 'Over ons - Stichting ééndiabetes'

 

Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics
 
 
Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics

eendiabetes Contact

info@eendiabetes.nl
Tel: 06 25 16 74 96
KvK: 56846851
IBAN: NL66 RABO 0179180274