Stichting ééndiabetes - Homepagina

Drama op de prikpoli - Column Donja

maandag 23 april 2018

Het is nu al bijna 21 jaar een driemaandelijkse routine. Toch is en blijft het een uitstapje waar ik op z’n zachtst gezegd niet heel blij van word. Ik heb het over de bezoekjes aan de bloedafnamepoli. Ik denk zelf dat de momenten waar ik als kind in de houdgreep vastgehouden moest worden om een HbA1c te prikken de reden zijn dat ik nu nog steeds rillingen krijg als ik een bloedafname formulier voor mijn neus geschoven krijg.


Ik krijg vaak genoeg gekscherend de opmerking ‘Nou dan ben je wel wat gewend!’ en hoppa, de naald zit al in mijn arm. De laatste jaren is de opmerking meer richting ‘Vind je het spannend?’ gegaan omdat het blijkbaar zo duidelijk is dat ik het liefst mezelf verstop in de berging net zolang tot het lab gaat sluiten.


Zenuwachtig en onrustig tikkend met mijn benen zit ik in de wachtkamer. Ik heb mijn moeder maar meegesleept om mij nog enigszins van afleiding te voorzien. “Nummer 78 ... nummer 79 ...” NUMMER 80. De volle wachtkamer zal wel denken, arm kind. Laat voor het eerst een keer bloedprikken en dat terwijl het niks voorstelt. Ze moesten eens weten …


Ik loop de kamer binnen en zie een jonge vrouw die niet veel ouder zou zijn dan ik. Ik waarschuw haar maar alvast dat ik het verschrikkelijk vind en vraag om een babynaald. Blijkbaar doet dit minder pijn.


Mijn moeder staat naast mij, bepakt met m’n spullen en gebaart dat ik kalm moet doen. Ik hoor haar nog iets zeggen, ik zie haar ook iets zeggen maar het lijkt niet meer binnen te komen. Ik voel mezelf wegzakken en ik probeer duidelijk te maken dat ik een hypo heb. Maar het is al te laat. Het enige wat ik nu nog meekrijg is mijn moeder die in mijn enorme schooltas iets van Dextro probeert te vinden.


Langzaam kom ik weer bij. Ik lig achterover geklapt en het lab-meisje wappert nog steeds licht in paniek met mijn bloedafname formulier boven mijn hoofd en duwt een plastic bekertje in m’n handen. “Hier, ik heb limonadesiroop voor je gehaald. Maar je hebt me wel laten schrikken hoor! Het is mijn eerste dag hier …”


Volg Donja op Instagram


Over de schrijfster:
Donja (1996) studeert Communication and Multimedia Design in Amsterdam. Dit creatieve wezen houdt van tekenen en fotograferen, maar gaat ook graag op stap, of filosofeert over een boek. Donja stond in 2015 model voor de ééndiabetes kalender ‘De kracht van diabetes’ en zet zich nu voor de stichting in als mediamanager. Ze was pas 1,5 jaar oud toen ze type 1 diabetes kreeg, en kan zich geen leven zonder diabetes voorstellen. Donja  gebruikt de Omnipod en (als haar portomonnee het toelaat …) de Freestyle Libre.

 


Meer lezen?

Van kinderarts naar internist: de transitiepoli - Column Donja

Diagnose: type 1 diabetes - Column Fleur

Roep het Diabetes Fonds terug - Column Sanne

 

 terug naar categorie

Stichting ééndiabetes Nieuwsbrief!


Wil jij ook alle ééndiabetes highlights van de maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief! Om je aan te melden klik je hier.

Banner:


Stichting ééndiabetes

Hoi!

Wij zijn Stichting ééndiabetes, een stichting voor en door jong- volwassenen met type 1 diabetes. Met onze website en verschillende projecten richten we ons niet op de problemen waar je als jongvolwassene tegenaan loopt, maar juist op de oplossingen en de mogelijkheden. Wij staan voor een positief en eerlijk geluid over type 1 diabetes. En wij vinden het leuk om iets van jou te horen! Mail ons met je verhaal, tip, ideeën of voor serieuzere zaken. Meld je bijvoorbeeld aan als vrijwilliger! Stuur een berichtje op Twitter, Facebook of Instagram. Vinden we leuk! 

 

Want type 1 heb je niet alleen!


E-mail ons: info@eendiabetes.nl
Bellen mag ook: 06 25 16 74 96


Wie wij zijn en waarom we stichting ééndiabetes hebben opgericht vind je bij 'Over ons - Stichting ééndiabetes'

 

Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics
 
 
Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics

eendiabetes Contact

info@eendiabetes.nl
Tel: 06 25 16 74 96
KvK: 56846851
IBAN: NL66 RABO 0179180274