Stichting ééndiabetes - Homepagina

Column Veerle - T1D met kerst. Hoe stom is dat.

vrijdag 22 december 2017

Ik hou van eten. Altijd, zeker met de feestdagen. Maar, sinds ik T1D heb, heb ik hier wel gemengde gevoelens over, want waar ik eerst klakkeloos chocoladekransjes, bladerdeeghapjes, kaasjes, en uitgebreide meergangen-diners naar binnen schoof (tsja, je caloriebudget is iets hoger als je 100+ kilo weegt), word ik nu bij ieder hapje geconfronteerd met de harde waarheid: die koolhydraten.

 

Dan kan je er natuurlijk voor kiezen om zoveel mogelijk koolhydraatvrij te eten. Soepjes als voorgerecht, kaasplankjes bij de borrel of als nagerecht, de aardappels/rijst/pasta laten liggen. Niks mis mee natuurlijk. Sterker nog: een kaasplankje kan ik altijd wel waarderen, en aardappels, rijst of pasta sla ik toch met grote regelmaat al over. Maar, zodra we het over kerstkransjes, bladerdeeghapjes of uitgebreide desserts hebben, dan is het voor mij te laat: ‘eat all the carbs’ is dan een understatement.


"Ik vind het megaconfronterend om ieder kerstkransje, stokbroodje, stukje banketstaaf of kerststol te moeten invoeren in m’n insulinepomp"


Is dat nou slim? Nee, misschien niet. Ik zit geheid tijdens de kerstdagen aan de hoge kant, en als we dan het kleinste wandelingetje maken donder ik keihard in een hypo (net na dat 7-gangendiner, als ik dus echt geen trek meer heb). Daarnaast vind ik het megaconfronterend om ieder kerstkransje, stokbroodje, stukje banketstaaf, kerststol of ander lekkernij te moeten invoeren in m’n insulinepomp. Vooral omdat mijn hoofd dan bij iedere 25 gram koolhydraten denkt: dat zijn weer ten minste 100 calorieën. Oeps!


Dus wat doe je dan? Minder eten, geen of minder koolhydraten eten, geen of minder alcohol? Of neem je het allemaal voor lief, want het is ten slotte maar één keer per jaar kerst? Ik probeer daar een beetje tussenin te zitten: als ik het kan iets minder koolhydraten, en tijdens kerst bij mijn familie ben ik altijd de bob zodat m’n bloedsuikers die avond tenminste alleen beïnvloedt worden door eten. Ik heb tenslotte vooral mezelf (en mijn vriend) ermee als ik de hele nacht (en dag erna) loop te spoken doordat m’n bloedsuikers van streek zijn. Maar, dat neemt niet weg dat ik juist tijdens die dagen wil genieten van alle lekkernijen.


Balans. En hoewel ik m’n feestdagen niet wil laten bepalen door Type 1 Diabetes, spelen ze natuurlijk wel een beetje mee. En dat hoort er helaas toch gewoon bij.


 

Volg Veerle op Instagram!

Over de schrijfster: 

Veerle (1989) werkt als medewerker communicatie en voorlichting bij JDRF Nederland. Veerle heeft zich sinds haar diagnose ondergedompeld in de wereld van gezonde voeding en beweging en hier schrijft zij maandelijks over op ééndiabetes in het item 'Veerle over Voeding'. Daarnaast is ze dol op alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van type 1 diabetes en helpt ze ééndiabetes met het organiseren van offline activiteiten. Veerle heeft sinds 2013 type 1 diabetes en gebruikt een pomp, op dit moment de Kaleido. 

 

Meer lezen?

Veerle over Voeding - De beste voedingsmiddelen voor diabetes?

Column Nora - Doet het pijn?

Column Sanne - Diabetesvakantieterug naar categorie

Stichting ééndiabetes Nieuwsbrief!


Wil jij ook alle ééndiabetes highlights van de maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief! Om je aan te melden klik je hier.

Stichting ééndiabetes

Hoi!

Wij zijn Stichting ééndiabetes, een stichting voor en door jong- volwassenen met type 1 diabetes. Met onze website en verschillende projecten richten we ons niet op de problemen waar je als jongvolwassene tegenaan loopt, maar juist op de oplossingen en de mogelijkheden. Wij staan voor een positief en eerlijk geluid over type 1 diabetes. En wij vinden het leuk om iets van jou te horen! Mail ons met je verhaal, tip, ideeën of voor serieuzere zaken. Meld je bijvoorbeeld aan als vrijwilliger! Stuur een berichtje op Twitter, Facebook of Instagram. Vinden we leuk! 

 

Want type 1 heb je niet alleen!


E-mail ons: info@eendiabetes.nl
Bellen mag ook: 06 25 16 74 96


Wie wij zijn en waarom we stichting ééndiabetes hebben opgericht vind je bij 'Over ons - Stichting ééndiabetes'

 

Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics
 
 
Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics

eendiabetes Contact

info@eendiabetes.nl
Tel: 06 25 16 74 96
KvK: 56846851
IBAN: NL66 RABO 0179180274