Stichting ééndiabetes - Homepagina

Column Sanne - Diabetesvakantie

donderdag 5 oktober 2017

Ken je ze? Van die weken waarin het net lijkt of je bètacellen plotseling tot leven zijn gewekt? Alsof je lichaam de afgelopen jaren een (behoorlijk vervelend) geintje met je heeft uitgehaald door deze insulineproducerende pareltjes (als ze het doen tenminste) in een complot te betrekken om je doorzettingsvermogen en veerkracht te testen, maar nu heeft besloten dat het genoeg is geweest? Zo’n week had ik laatst. Diabetes was eventjes op vakantie gegaan.

 

Voor zo’n vijf dagen op rij werd ik wakker met een waarde tussen de 5,5 en 7 mmol/liter, wat best bijzonder is gezien ik om één of andere reden het afgelopen jaar zelden wakker werd onder de 8,5 mmol/liter. Maar hier bleef het niet bij. Bijna elke meting liet een mooie waarde zien. Van die waardes waarvan je een foto zou kunnen maken die bloedglucosemeterfabrikanten op hun verpakkingen en in reclames kunnen gebruiken. Alhoewel ik me regelmatig persoonlijk aangevallen voel door die onrealistische 5,8 mmol/liter die mij vanaf een gebruiksaanwijzing tussen mijn diabetesspullen aanstaart, heb ik er toch een aantal genomen. Mooie herinneringen moet je immers vastleggen voor de toekomst.


De hele week liep soepel. Ik meette mijn bloedglucosewaardes, boluste braaf  voor de koolhydraten die ik at (oké, sóms was er sprake van nattevingerwerk. Heeeeeeel soms! ) en afgezien van deze handelingen was alles als vanouds. Hypers en hypo’s leken begrippen uit een ver verleden. Ik stond bíjna op het punt heel hard te roepen dat ik genezen was, maar ergens knaagde toch dat gevoel dat dit niet lang zou duren en ik op een dag weer zou gaan schommelen.


Die dag kwam op dag zes. Of eigenlijk de nacht tussen dag vijf en zes, want diabetes heeft het niet zo op kantooruren. Die avond ging ik slapen met een bloedglucose van 10 mmol/liter. Enkele uren later werd ik wakker, volledig gedesorienteerd en met het gevoel dat ik vijf ritjes in een achtbaan had gemaakt na het eten van net iets teveel snoep. Twee flesjes water en een tocht naar de keuken om een teiltje te pakken later werd de diabetescortex in mijn hersenen eindelijk geactiveerd, meette ik mijn bloedglucose, welke – hoe kan het ook anders- schrikbarend hoog was. Insuline leek niet meer opgenomen te worden, dus ik had nachtdienst. De dag erna heb ik mij ziek moeten melden, want Diabetes had me nogal gemist gedurende zijn vakantie en wilde de verloren tijd graag inhalen.


Ik hoop dat je een leuke vakantie hebt gehad Diabetes. Mijne was in ieder geval geweldig! Volgende week weer?

 

 

Volg Sanne op Instagram! 


Over de schrijfster: 

Sanne (1999) heeft al jaren een fascinatie voor ziekenhuisseries. Ze kan heerlijk wegdromen bij dokter McDreamy, HouseMD en Doctor Ross en wil zelf nu ook wel zo’n witte jas. Ze studeert daarom geneeskunde in Amsterdam, is daarnaast actief als jeugdambassadeur bij JDRF (en ging dit jaar met JDRF naar Washington voor het Children's Congress), zit in het jongerenpanel van Fonds NutsOhra en schrijft maandelijks columns voor ééndiabetes. Sanne heeft type 1 diabetes sinds haar vijftiende en gebruikt een Medtronic insulinepomp. 

 

Meer lezen?

Sanne sprak met senatoren in Washinton tijdens het JDRF Children’s Congress
Column Anne: diabetes en een actieve vakantie: hoe dan?

Column Judith - Zoeken naar de juiste dosisterug naar categorie

Stichting ééndiabetes Nieuwsbrief!


Wil jij ook alle ééndiabetes highlights van de maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief! Om je aan te melden klik je hier.

Banner:


Stichting ééndiabetes

Hoi!

Wij zijn Stichting ééndiabetes, een stichting voor en door jong- volwassenen met type 1 diabetes. Met onze website en verschillende projecten richten we ons niet op de problemen waar je als jongvolwassene tegenaan loopt, maar juist op de oplossingen en de mogelijkheden. Wij staan voor een positief en eerlijk geluid over type 1 diabetes. En wij vinden het leuk om iets van jou te horen! Mail ons met je verhaal, tip, ideeën of voor serieuzere zaken. Meld je bijvoorbeeld aan als vrijwilliger! Stuur een berichtje op Twitter, Facebook of Instagram. Vinden we leuk! 

 

Want type 1 heb je niet alleen!


E-mail ons: info@eendiabetes.nl
Bellen mag ook: 06 25 16 74 96


Wie wij zijn en waarom we stichting ééndiabetes hebben opgericht vind je bij 'Over ons - Stichting ééndiabetes'

 

Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics
 
 
Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics

eendiabetes Contact

info@eendiabetes.nl
Tel: 06 25 16 74 96
KvK: 56846851
IBAN: NL66 RABO 0179180274