Stichting ééndiabetes - Homepagina

Column Nora - Zweten is weten

vrijdag 26 januari 2018

Je zou toch zeggen dat je al genoeg pech hebt gehad qua gezondheid wanneer je een niet functionerende alvleesklier hebt. Niets is minder waar. Het hebben van diabetes is geen vrijstelling van andere ziektes en ongemakken. Zo loop ik ook met een snotterende neus en een afgescheurde kruisband rond. Vooral dat laatste is heel erg vervelend. Ik loop nu bij de fysiotherapeut om voor de operatie alle spieren in mijn knie aan te sterken, want zoals mijn fysio zei: "Je knie is een pudding geworden". 

 

Ik werk me keihard in het zweet om zo optimaal mogelijk de operatie in te gaan. Soms doe ik zelfs een oefening stiekem elf in plaats van tien keer. De fysio heeft dat toch niet door, want die rouleert tussen verschillende patiënten. Zo is er meestal de seniorenclub in de hoek die meer motorische oefeningen doet dan met gewichten slepen. Oefeningen die net niet intensief genoeg zijn, waardoor ze vrolijk kunnen babbelen over mijn pod en suikerziekte. De lieve, oude vrouw blijft maar tegen mij praten over haar suiker terwijl ik op en neer deins door de lunges. Ik probeer niet eens meer te antwoorden, omdat ik zo buiten adem ben. De volgende keer toch maar een lange sportlegging aan doen. Zo is mijn pod niet zichtbaar en ook mijn achterwerk niet als ik moet squatten. Win-winsituatie. 

 

Bij de laatste ronde van het circuitje merk ik dat ik niet alleen tril doordat de fysio nog even vijf kilo extra gewicht heeft gepakt. Ik hoor mijn diabetesverpleegkundige al roepen "Meten is weten", maar ik houd de twee oefeningen nog vol. "Ging best goed vandaag, hè?", zegt de fysio terwijl hij wegloopt. Hij hoeft het antwoord niet te weten, want hier geldt 'Zweten is weten'. Terwijl ik het zweet van mijn gezicht veeg, groet ik de seniorenclub en loop de fysio achterna om een nieuwe afspraak te plannen. Maar niet voordat ik snel een dextro in mijn mond stop. Misschien zo toch nog even meten voordat ik op de fiets stap..

 

Zoete smak,

Nora

 

Volg Nora op Instagram!

 

Over de schrijfster:

Nora (1995) was één van de modellen van onze Type 1 in Kleur fotoshoot van 2014. Na haar bachelor Criminologie is ze verhuisd naar Nijmegen, waar ze fanatiek roeit en bezig is met haar master Risicogedrag aan de Radboud Universiteit. Nora schrijft vrolijke columns over haar (studenten)leven. Ze heeft sinds haar tiende type 1 diabetes en maakt gebruik van de Omnipod.

 

Meer lezen?

Column Nora - Doet het pijn?

Column Sanne - Bijzondere situatie: het invalidentoilet

Column Judith - Yes!terug naar categorie

Stichting ééndiabetes Nieuwsbrief!


Wil jij ook alle ééndiabetes highlights van de maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief! Om je aan te melden klik je hier.

Banner:


Stichting ééndiabetes

Hoi!

Wij zijn Stichting ééndiabetes, een stichting voor en door jong- volwassenen met type 1 diabetes. Met onze website en verschillende projecten richten we ons niet op de problemen waar je als jongvolwassene tegenaan loopt, maar juist op de oplossingen en de mogelijkheden. Wij staan voor een positief en eerlijk geluid over type 1 diabetes. En wij vinden het leuk om iets van jou te horen! Mail ons met je verhaal, tip, ideeën of voor serieuzere zaken. Meld je bijvoorbeeld aan als vrijwilliger! Stuur een berichtje op Twitter, Facebook of Instagram. Vinden we leuk! 

 

Want type 1 heb je niet alleen!


E-mail ons: info@eendiabetes.nl
Bellen mag ook: 06 25 16 74 96


Wie wij zijn en waarom we stichting ééndiabetes hebben opgericht vind je bij 'Over ons - Stichting ééndiabetes'

 

Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics
 
 
Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics

eendiabetes Contact

info@eendiabetes.nl
Tel: 06 25 16 74 96
KvK: 56846851
IBAN: NL66 RABO 0179180274