Stichting ééndiabetes - Homepagina

Column Judith - Yes!

woensdag 24 januari 2018

Vanmorgen had ik een afspraak bij mijn interniste. Meestal vind ik dat niet zo angstaanjagend, omdat ik zelf al wel weet of het goed gaat met mijn diabetes of niet. Maar deze keer voelde het toch anders. Wat zou mijn HbA1c zijn?

 

Met andere woorden: klopt mijn gevoel dat het goed gaat met de medicijnen, sinds ik terug ben gegaan op driemaal daags 1000 mg tolbutamide? Bij deze dosering zijn mijn bloedsuikers de afgelopen maand heel stabiel gebleven. Ik controleer ze alleen nog ’s ochtends voor het ontbijt en ’s avonds voor het slapen gaan en de waardes zitten dan keurig tussen de 5,5 en 8,5 mmol/l. Blijer kun je mij niet maken.

 

Zelfs een warm en zweterig dagje sauna, een bezoek aan de kerstmarkt met glühwein, currywurst en reibekuchen ben ik vrijwel zonder Novorapid bij te spuiten doorgekomen. Hetzelfde geldt voor de feestdagen, waarbij ik mezelf heb toegestaan om ook gewoon mijn zelfgemaakte speculaastiramisu als toetje te nemen. Ik was dus erg hoopvol gestemd dat het met mijn HbA1c ook wel snor zou zitten, maar tóch vond ik het spannend.

 

Eenmaal aan het bureau van mijn interniste blijkt mijn gevoel me niet in de steek te hebben gelaten. Mijn HbA1c is prachtig: 43, oftewel 6,1% (voor degenen, zoals ik, die nog altijd omrekenen naar de oude waardes). Een enorm 'yes-gevoel' maakte zich op dat moment van me meester.

 

Yes, ik begin mijn lichaam opnieuw te leren kennen op diabetesvlak. Yes, ik kan ervan uitgaan dat mijn alvleesklier met behulp van pillen net zo goed de insuline reguleert als ik dat zestien jaar lang in mijn hoofd heb gedaan. Yes, ik kan de tolbutamide dus (voorlopig) met een gerust hart blijven slikken. Yes, ik ben het onderzoek naar de achtergrond van mijn diabetes niet voor niets gestart. En yes, het vertrouwen in mezelf en de medicijnen groeit!Over de schrijfster: 

Judith (1979) kreeg bijna 17 jaar geleden de diagnose type 1 diabetes en ging vanaf dat moment insuline spuiten. Maar vorig jaar is uit DNA-onderzoek gebleken dat ze Transiënt Neonatal Diabetes Mellitus heeft, als gevolg van de zeldzame genafwijking 6q24. Daarom is ze van insuline overgestapt op pillen. Voor ééndiabetes blogt ze daarover. Daarnaast schrijft ze een autobiografie over de laatste negen jaar van haar leven.

 

Meer lezen?

Column Judith - Samenwerking en begrip

Column Anne - Een boodschap aan de diabetesdiëtist

Column Romy - Een ode aan mijn dvk!terug naar categorie

Stichting ééndiabetes Nieuwsbrief!


Wil jij ook alle ééndiabetes highlights van de maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief! Om je aan te melden klik je hier.

Banner:


Stichting ééndiabetes

Hoi!

Wij zijn Stichting ééndiabetes, een stichting voor en door jong- volwassenen met type 1 diabetes. Met onze website en verschillende projecten richten we ons niet op de problemen waar je als jongvolwassene tegenaan loopt, maar juist op de oplossingen en de mogelijkheden. Wij staan voor een positief en eerlijk geluid over type 1 diabetes. En wij vinden het leuk om iets van jou te horen! Mail ons met je verhaal, tip, ideeën of voor serieuzere zaken. Meld je bijvoorbeeld aan als vrijwilliger! Stuur een berichtje op Twitter, Facebook of Instagram. Vinden we leuk! 

 

Want type 1 heb je niet alleen!


E-mail ons: info@eendiabetes.nl
Bellen mag ook: 06 25 16 74 96


Wie wij zijn en waarom we stichting ééndiabetes hebben opgericht vind je bij 'Over ons - Stichting ééndiabetes'

 

Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics
 
 
Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics

eendiabetes Contact

info@eendiabetes.nl
Tel: 06 25 16 74 96
KvK: 56846851
IBAN: NL66 RABO 0179180274