Stichting ééndiabetes - Homepagina

Column Judith - Loslaten

maandag 6 november 2017

Judith heeft eerder dit jaar door DNA-onderzoek ontdekt dat ze Transiënt Neonatal Diabetes Mellitus (TNDM1) heeft: diabetes als gevolg van een genafwijking. Deze zeldzame vorm van diabetes zou mogelijk beter te behandelen zijn met pillen dan met insuline. Voor Stichting ééndiabetes schrijft Judith hoe de weg van insuline naar pillen verloopt.


 

Het is nu tweeënhalve maand geleden dat ik de switch van insuline naar medicijnen heb gemaakt. Hoe blij ik daar ook mee ben, het is ook een nieuwe ontdekkingsreis van hoe mijn lichaam erop reageert: kan ik wel of geen hagelslag op mijn brood nemen? Wat doet wandelen of fietsen met mijn suikers en kan ik ook variëren in dosering? Regelmatig verkeer ik in dubio. Mijn hoofd zit nog zo vast aan het “type 1-spuitbeleid”.

 

Inmiddels zit ik al een aantal weken op de vaste dosering van driemaal daags 1000 mg tolbutamide. Dat betekent drie keer per dag voor de maaltijd twee pillen ter grootte van een paracetamol in één keer doorslikken. Dat is best veel! Sterker nog, de apotheek zei vorige week tegen mij: “Klopt dat wel? Het is echt een héle hoge dosering.”


Maar deze hoge dosering zorgt er nog niet voor dat mijn bloedsuikers keurig tussen de 4.0 en 7.0 mmol/l zitten. Vooral de nuchtere waardes zijn een stuk hoger dan ik gewend was, namelijk tussen de 8.0 en 8.5 mmol/l. ’s Avonds voor het slapen gaan zit ik rond de 7.5 mmol/l, dus mijn bloedsuiker stijgt gedurende de nacht en dat baart me enigszins zorgen. Voorheen daalde ik door het spuiten van de Lantus mooi tot gemiddeld 5.5 mmol/l in de ochtend.

 

"Wat je zestien jaar dag in, dag uit hebt gedaan, kun je niet in zo’n korte tijd loslaten."

 

De afgelopen dagen is bij mij de twijfel gerezen of ik genoegen moet nemen met suikers tussen de 6.5 en 8.5 mmol/L. Ik weet dat er heel wat diabeten zijn die deze waardes zouden bejubelen en zich af zullen vragen waar ik me druk over maak, maar ik was met het spuiten van insuline anders gewend. Die omslag maken in mijn denken is verdomd lastig. Logisch, zeggen mensen in mijn omgeving. Wat je zestien jaar dag in, dag uit hebt gedaan, kun je niet in zo’n korte tijd loslaten. Maar streberig als ik ben, zou ik dat wel graag willen.


Weet je, als ik de garantie zou hebben dat ik geen verdere complicaties krijg bij iets hogere waardes, dan zou het gemakkelijker zijn om me erbij neer te leggen. Maar die garantie krijg ik niet. Dat kan ook niet, die krijgt niemand, ook goed-ingestelde diabeten niet. Het is een utopie om dat te denken.


Het gaat er dus eigenlijk meer om of ik genoegen wíl nemen met deze waardes. Heel eerlijk, ik zou ze het liefst iets lager zien, zo tussen de 5.0 en 7.0 mmol/l. Dan pas zou ik echt tevreden zijn. Maar misschien moet ik de control freak in me temmen en meer genieten van het feit dat ik niet meer dagelijks insuline nodig heb, geen nieuwe spuitplekken meer op mijn benen zie en mijn handtas iets minder vol zit dan voorheen. Ik ga het proberen, echt.

 

 

Over de schrijfster:
Judith (1979) woont in Nijmegen met haar vriend en dochter Bente. Ruim 16 jaar geleden kreeg ze de diagnose type 1 en ging ze insuline spuiten, maar uit DNA-onderzoek is gebleken dat ze TNDM1 heeft. Ze is communicatieadviseur van beroep, maar is daarmee om gezondheidsredenen gestopt. Momenteel schrijft ze haar eigen autobiografie over de laatste acht jaar van haar leven. 

 

Meer lezen? 

Column Judith - Zoeken naar de juiste dosis

Column Christine - Mijn zwangerschap met type 1 diabetes

Gastcolumn Bastiaan - Diagnose: type 1 diabetesterug naar categorie

Stichting ééndiabetes Nieuwsbrief!


Wil jij ook alle ééndiabetes highlights van de maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief! Om je aan te melden klik je hier.

Banner:


Stichting ééndiabetes

Hoi!

Wij zijn Stichting ééndiabetes, een stichting voor en door jong- volwassenen met type 1 diabetes. Met onze website en verschillende projecten richten we ons niet op de problemen waar je als jongvolwassene tegenaan loopt, maar juist op de oplossingen en de mogelijkheden. Wij staan voor een positief en eerlijk geluid over type 1 diabetes. En wij vinden het leuk om iets van jou te horen! Mail ons met je verhaal, tip, ideeën of voor serieuzere zaken. Meld je bijvoorbeeld aan als vrijwilliger! Stuur een berichtje op Twitter, Facebook of Instagram. Vinden we leuk! 

 

Want type 1 heb je niet alleen!


E-mail ons: info@eendiabetes.nl
Bellen mag ook: 06 25 16 74 96


Wie wij zijn en waarom we stichting ééndiabetes hebben opgericht vind je bij 'Over ons - Stichting ééndiabetes'

 

Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics
 
 
Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics

eendiabetes Contact

info@eendiabetes.nl
Tel: 06 25 16 74 96
KvK: 56846851
IBAN: NL66 RABO 0179180274