Stichting ééndiabetes - Homepagina

Column Câthy - De sensor: wat ze er niet bij vertellen

maandag 9 oktober 2017

Sinds ik een sensor gebruik, is mijn HbA1c nog nooit zo goed geweest. Hij was nooit super slecht, hing altijd een beetje tussen de 7 en 7,5% (52 en 58 mmol/mol, maar ik ben nog van de oude stempel), zo net een voldoende. Een beetje een zesjes-cultuur met het motto: ik leef mijn leven mét type 1 diabetes. En dat vond ik oké. Nu ik ruim 1,5 jaar een sensor gebruik zit ik nu ver onder de 7% en was mijn laatste waarde zelfs 6,1% (43 mmol/mol)! Voor de onwetenden: zesjes-cultuur in HbA1c-land is juist heel goed. En dat zonder dingen te moeten laten. Wow!


Wat ze er echter niet bij vertellen als je voor het eerst begint met een sensor, is dat je in het begin enorm moet wennen aan het feit dat je 24/7 inzicht hebt in je waardes. Ik moest in ieder geval erg wennen. Het geeft enorm veel informatie, maar ik vond het in het begin nogal overweldigend. Spastisch keek ik elke keer op mijn receiver of scanner (ik heb zowel de Dexcom als de Freestyle Libre gebruikt) en werd helemaal zenuwachtig van de alarmen, pijltjes omhoog en de “bergjes” op mijn scherm.


Bergjes-angst zorgde er ook voor dat ik bij enigszins hoge waardes of steile pijlen omhoog agressief ging bijbolussen, om vervolgens een uur later weer naar beneden te kelderen met mijn waardes. Het gaf stress. Het is toch anders om je bloedsuikerwaarde een paar uur op 13 mmol/L te zien hangen, terwijl je bij prikken alleen dat ene moment hebt. Weten dat je piekt na het eten is één, maar het zo visueel hebben in de vorm van de Mont Blanc op je scherm, dat was even een omschakeling. Ik dacht namelijk dat ik het best goed deed, maar mijn sensor gaf me toch een ander beeld. En dat beeld maakte me ineens onzeker en gefrustreerd.


“Ik kan accepteren dat streven naar 100% binnen de lijntjes een onmogelijke opgave is”


Het is natuurlijk allemaal goed gekomen. Ik heb geleerd dat die pijlen niet voor niks TRENDpijlen heten. Ze hebben geen voorspellende gaven, iets waar ik me nogal wel eens op verkeek. Ik heb meer geduld, kijk minder spastisch op mijn schermpje en kan accepteren dat streven naar 100% binnen de lijntjes (time in range) een onmogelijke opgave is. Er moet ruimte zijn voor hoge en lage waardes, want anders moet ik mijn motto veranderen in: ‘ik leef voor mijn type 1 diabetes’. En dat past absoluut niet bij me.


Wel ben ik de informatie die de sensor mij geeft gaan gebruiken. Om maaltijd-pieken te voorkomen ben ik gaan kijken naar het effect van koolhydraatarm eten en van ruimer (10-15 minuten) voor het eten te bolussen. Ik kan nu goed zien wat het effect is van bewegen en stress op mijn waardes en ik kan mijn instellingen makkelijker aanpassen. Ik kan sneller ingrijpen als ik zie dat ik aan het stijgen ben of aan het dalen, maar dat doe ik nu wel op een relaxte en verantwoorde manier, zoals ik eigenlijk altijd al deed. En ook geef ik mijzelf soms een sensor-vrije-week. Even niet. Want met een HbA1c van 6,1% moet ook dat kunnen.  Volg Câthy op Instagram!


Over de schrijfster:

Câthy (1986) studeerde in 2008 af als fysiotherapeut. Na drie jaar gewerkt te hebben in Nederland en negen maanden als fysiotherapeut in Tanzania, werkt ze tegenwoordig als communicatiecoördinator bij ViCentra in Utrecht. Ze houdt van salsa dansen, kokkerellen, lezen en reizen. In 2013 richt ze samen met Jasper en Matthijs Stichting ééndiabetes op en sindsdien is ze secretaris en webmaster. Câthy heeft type 1 diabetes sinds haar vijfde en gebruikt sinds 2004 een insulinepomp, sinds dit jaar de Kaleido in combinatie met de Freestyle Libre.


Meer lezen?

Column Anne: diabetes en een actieve vakantie: hoe dan?

De Freestyle Libre: jullie mening

Column Jasper - De sensor zou niet voor iedereen vergoed moeten worden
terug naar categorie

Stichting ééndiabetes Nieuwsbrief!


Wil jij ook alle ééndiabetes highlights van de maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief! Om je aan te melden klik je hier.

Banner:


Stichting ééndiabetes

Hoi!

Wij zijn Stichting ééndiabetes, een stichting voor en door jong- volwassenen met type 1 diabetes. Met onze website en verschillende projecten richten we ons niet op de problemen waar je als jongvolwassene tegenaan loopt, maar juist op de oplossingen en de mogelijkheden. Wij staan voor een positief en eerlijk geluid over type 1 diabetes. En wij vinden het leuk om iets van jou te horen! Mail ons met je verhaal, tip, ideeën of voor serieuzere zaken. Meld je bijvoorbeeld aan als vrijwilliger! Stuur een berichtje op Twitter, Facebook of Instagram. Vinden we leuk! 

 

Want type 1 heb je niet alleen!


E-mail ons: info@eendiabetes.nl
Bellen mag ook: 06 25 16 74 96


Wie wij zijn en waarom we stichting ééndiabetes hebben opgericht vind je bij 'Over ons - Stichting ééndiabetes'

 

Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics
 
 
Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics

eendiabetes Contact

info@eendiabetes.nl
Tel: 06 25 16 74 96
KvK: 56846851
IBAN: NL66 RABO 0179180274