Stichting ééndiabetes - Homepagina

Column Anne - Een beetje opstandig

maandag 13 november 2017

Iedereen denkt dat ik heel verantwoordelijk om ga met mijn diabetes. Daar zijn ook wel wat argumenten voor te verzinnen: ik heb nu immers ruim anderhalf jaar ervaring, ben een verantwoordelijke jongedame (citaat van opa), veel doorzettingsvermogen, erg precies en  studeer ook nog eens in de gezondheidssector. De perfecte ingrediënten om ook perfect om te gaan met die diabetes, zou je zeggen.


Helaas. Afgelopen week lag ik in bed. Tanden gepoetst, pyjama aan, doodmoe. Na een snelle check bleek mijn bloedsuiker 3,7 mmol/L. De dextro en koekjes lagen op mijn nachtkastje, binnen handbereik, maar ik heb ze niet aangeraakt. Ik wist dat ik moest eten, maar ik had geen zin, geen honger en wilde alleen maar slapen. Zo gezegd zo gedaan: binnen een minuut sliep ik. Heel onverantwoordelijk. Aangezien ik nog nooit wakker ben geworden van hypo’s, misschien zelfs levensgevaarlijk, maar zo voelde het niet. Het voelde alleen een beetje lui.


Dat je wéét wat goed of gezond is, wil niet zeggen dat je dat ook makkelijk in de praktijk brengt. Ik stel eten bij een hypo op de fiets uit tot ik thuis ben, als ik weet dat ik eigenlijk meteen moet stoppen om te eten. Als ik vervolgens thuis kom vreet ik de voorraadkast leeg, als ik weet dat ik aan 3 dextro en een koekje genoeg heb. De koolhydraten die ik op zo’n moment naar binnen schrans tel ik niet, als ik weet dat dat juist op dat moment erg belangrijk is, om achtbaanritjes te voorkomen. En het meten van mijn bloedsuiker 20 minuten na de hypo, dat komt er meestal ook niet van. Net zoals het handen wassen voor het prikken, lancetten verwisselen, naalden verwisselen en die boluscalculator gebruiken.


Maar ik en jij … wij zijn hier niet alleen in. Er zijn ontzettend veel mensen die beter weten dan doen. Denk aan de te zware diëtiste, die patiënten dieetadviezen geeft. De rokende longarts, die tegen zijn COPD-patiënt zegt dat roken echt héél slecht is. Of de diabetesverpleegkundige met type 1 diabetes, die je erop wijst dat het wisselen van je lancet écht heel belangrijk is, maar het zelf ook nooit doet. Dat klinkt slecht en onverantwoordelijk, maar ik zou er wel zo eentje willen hoor! Deze mensen snappen tenminste hoe lastig het is om je gedrag te veranderen. Zelfs als je zelf precies weet hoe het moet.


De theorie is nu eenmaal niet de praktijk: ik weet wel beter!

 


Volg Anne op Instagram!


Over de schrijfster: 

Anne (1998) studeert gezondheidswetenschappen in Maastricht, omdat ze altijd meer wil weten over gezondheid en de gezondheidszorg. In haar vrije tijd speelt ze volleybal en saxofoon en is ze dol op schrijven. Anne gaat liever lunchen dan dineren (want goede broodjes zijn gewoon ontzettend lekker). Ze schrijft voor ééndiabetes informatieve stukken en columns. Anne heeft sinds 2016 type 1 diabetes en spuit.


Meer lezen?

8 redenen waarom diabetes een ontzettend moeilijke ziekte is 

Gastcolumn Seliena - Type 1 diabetes

Column Judith - Loslaten
terug naar categorie

Stichting ééndiabetes Nieuwsbrief!


Wil jij ook alle ééndiabetes highlights van de maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief! Om je aan te melden klik je hier.

Banner:


Stichting ééndiabetes

Hoi!

Wij zijn Stichting ééndiabetes, een stichting voor en door jong- volwassenen met type 1 diabetes. Met onze website en verschillende projecten richten we ons niet op de problemen waar je als jongvolwassene tegenaan loopt, maar juist op de oplossingen en de mogelijkheden. Wij staan voor een positief en eerlijk geluid over type 1 diabetes. En wij vinden het leuk om iets van jou te horen! Mail ons met je verhaal, tip, ideeën of voor serieuzere zaken. Meld je bijvoorbeeld aan als vrijwilliger! Stuur een berichtje op Twitter, Facebook of Instagram. Vinden we leuk! 

 

Want type 1 heb je niet alleen!


E-mail ons: info@eendiabetes.nl
Bellen mag ook: 06 25 16 74 96


Wie wij zijn en waarom we stichting ééndiabetes hebben opgericht vind je bij 'Over ons - Stichting ééndiabetes'

 

Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics
 
 
Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics

eendiabetes Contact

info@eendiabetes.nl
Tel: 06 25 16 74 96
KvK: 56846851
IBAN: NL66 RABO 0179180274