Stichting ééndiabetes - Homepagina

Column Anne - Bloed op het examenpapier

dinsdag 30 mei 2017

Bloed knoeien. Dat is natuurlijk niet mijn favoriete bezigheid, al helemaal niet op mijn eindexamen. Ondanks alle moeite kon ik er niet onderuit komen: met slagen als doel nummer één en hypo's voorkomen als doel nummer twee, heb ik gedurende de examens heel wat geprikt. Als ik dan haastig wilde doorwerken, zat er wel eens een verdwaalde bloedvlek op mijn blaadje, want mijn vingers bloeden vaak zo lekker lang door. Doe ik zo ontzettend m'n best om netjes te schrijven en dan komen de bloedvlekken weer alles verpesten. Examens maken met diabetes ... het valt niet mee!

 

Bloedvlekken daargelaten, heeft diabetes natuurlijk hoe dan ook invloed op examens. Prikken onder examens kost tijd en energie en zorgt ervoor dat je even uit je examen-flow bent (hoewel je het ook als een kleine pauze kunt zien!). Waar anderen bij een rommelende maag gewoon vlug een boterhammetje in hun mond proppen, moet ik eerst de spuiten tevoorschijn toveren en denken. Veel denken. Heel irritant.

 

Een moment heb ik overwogen om eenmalig een Libre aan te schaffen gedurende de examens: meten kost dan nauwelijks tijd, ik heb dan minder zorgen - hypo's zien aankomen en kunnen voorkomen geeft véél rust - en de bloedvlekken zouden verleden tijd zijn. Uiteindelijk heb ik het niet gedaan. Het is me te duur en mijn bloedsuikers werken toch wel enigszins mee, althans dat hoopte ik.

 

Uiteraard zaten er tóch enkele hypo's tussen. Hoe kan het ook anders? Met ruim 24 uur aan examens (!!!) is de kans nogal groot dat er een hypo tussen zit. Natuurlijk doe ik alles om hypo's te voorkomen, maar te hoog zitten is ook geen pretje: naar de wc gaan tijdens examens vind ik ver-schrik-ke-lijk (opstaan, mensen storen, geluid maken, alleen al het opsteken van je vinger ... bleh), dus probeerde ik maar bloedsuikers rond de 6 mmol/l te handhaven.

 

Dat is voor het grootste gedeelte gelukt, met 2 uitzonderingen: Nederlands, waar ik het examen uitliep met een niet-gevoelde hypo en drama-scenario Latijn, waar ik zó wazig in m'n hoofd werd dat het me niet eens meer lukte om een woord op te zoeken in het woordenboek, omdat ik het alfabet was vergeten; laat staan dat ik teksten van mijn grote vriend Livius kon vertalen. Gevolg: tijd vloog voorbij, niks lukte en ik liep tranen met tuiten huilend de examenzaal uit. Dankjewel diabetes. Dankjewel.

 

Nu is het wachten tot de uitslag op 14 juni. Wachten en hopen dat ik slaag, dat ik volgend schooljaar mag verhuizen naar het mooie Maastricht en hopen dat ik daar mag beginnen aan de studie gezondheidswetenschappen. Tot die tijd vier ik vakantie en hoop ik stilletjes dat ik niet nóg meer examenpapieren hoef te bevuilen met bloedvlekken.

 

 

UPDATE 14-06-2017: ANNE IS GESLAAGD!!!!

Volg Anne op Instagram! 

 

Over de schrijfster: 

Anne (1998) wacht op de uitslag van haar eindexamen VWO en wil volgend jaar gezondheidswetenschappen studeren in Maastricht. In haar vrije tijd speelt ze volleybal en saxofoon en is ze dol op schrijven. Ze heeft haar eigen blog en schrijft voor ééndiabetes informatieve stukken en columns. Anne heeft sinds 2016 type 1 diabetes en spuit. 


Meer lezen?

Column Anne - Ben jij gezond?

Column Nora - Wachtkamercrisis

Annemieke heeft geen diabetes #5

 terug naar categorie

Stichting ééndiabetes Nieuwsbrief!


Wil jij ook alle ééndiabetes highlights van de maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief! Om je aan te melden klik je hier.

Banner:


Stichting ééndiabetes

Hoi!

Wij zijn Stichting ééndiabetes, een stichting voor en door jong- volwassenen met type 1 diabetes. Met onze website en verschillende projecten richten we ons niet op de problemen waar je als jongvolwassene tegenaan loopt, maar juist op de oplossingen en de mogelijkheden. Wij staan voor een positief en eerlijk geluid over type 1 diabetes. En wij vinden het leuk om iets van jou te horen! Mail ons met je verhaal, tip, ideeën of voor serieuzere zaken. Meld je bijvoorbeeld aan als vrijwilliger! Stuur een berichtje op Twitter, Facebook of Instagram. Vinden we leuk! 

 

Want type 1 heb je niet alleen!


E-mail ons: info@eendiabetes.nl
Bellen mag ook: 06 25 16 74 96


Wie wij zijn en waarom we stichting ééndiabetes hebben opgericht vind je bij 'Over ons - Stichting ééndiabetes'

 

Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics
 
 
Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics

eendiabetes Contact

info@eendiabetes.nl
Tel: 06 25 16 74 96
KvK: 56846851
IBAN: NL66 RABO 0179180274