Stichting ééndiabetes - Homepagina

Annemieke heeft geen diabetes #6

donderdag 23 november 2017

We hebben net een baby en we zijn moe. Niet zo gek zul je denken, baby’s huilen veel en drijven hun ouders ’s nachts tot waanzin toch? Maar dat is dus niet het probleem. Onze zoon slaapt iedere nacht probleemloos de klok rond. Het zijn de hypo’s van Jan die maken dat we nauwelijks nog lange nachten kunnen maken.

 

En dus komt de overstap die Jan eigenlijk niet wilde: van een pen naar een pomp. Hij heeft lang gedacht dat er geen winst te behalen zou zijn. En hij was toch altijd die patiënt bij wie het zo goed ging, gewoon met de pen. Dat idee was moeilijk los te laten. In het ziekenhuis nam een (voor ons) nieuwe verpleegkundige de tijd om hem te overtuigen. De Omnipod heeft geen lastig snoertje. En nog  fijner: je kunt de insulinetoevoer onderbreken als er een hypo dreigt.


"Met flinke tegenzin gaat Jan naar het ziekenhuis voor het zetten van de pomp."


In verband met onze verhuizing stellen we de start nog even uit, maar aan het einde van de zomer is het dan zover. Een gesprek bij ons thuis met de fabrikant volgt. Dan nog een keer instructies in het ziekenhuis en gesprekken met de diëtiste. Er moet een glucagonspuit komen en zijn collega’s moeten weten wat ze moeten doen als hij onwel zou worden. We horen verhalen over coma’s door te hoge bloedsuikerwaarden en het advies is om een week vrij te nemen om goed ingesteld te raken. Opbeurend is het allemaal niet. Met flinke tegenzin gaat Jan naar het ziekenhuis voor het zetten van de pomp.


’s Avonds zie ik Jan op de rand van ons bed zoekend om zich heen kijken. ‘Ik hoef gewoon geen spuit voor de nacht te zetten.’ Na 15 jaar is dat heel onwennig voor hem. Ik ben een beetje zenuwachtig voor de nacht, stel dat die glucagonspuit toch een keer nodig is.


Alle doemscenario’s doen zich gelukkig niet voor. Sterker nog, het bevalt eigenlijk prima die pomp. Het is niet zo dat een pomp alles voorkomt, het blijft meten, rekenen en opletten. En af en toe gaat het niet zoals we zouden willen. Maar de nachtelijke hypo’s zijn fors afgenomen en  overdag zijn de uitschieters minder hoog. Jans Hba1c was bij de laatste controle goed. In het ziekenhuis zijn ze tevreden. En wij slapen eindelijk weer nachten door. 


 

 

Volg Annemieke & Jan op Instagram!

 

Over de schrijfster:
Annemieke (1984) werkt in de verzekeringssector en houdt daarnaast van hardlopen, fotograferen en schrijven. Sinds april 2016 is ze getrouwd met Jan (1982) en in maart 2017 zijn ze de trotse ouders geworden van Aron. Inmiddels hoort diabetes ook bij haar leven, want Jan heeft sinds zijn twintigste type 1 diabetes. Hij gebruikt de Omnipod en de Freestyle Libre. Annemieke schrijft hoe het voor haar is om samen te leven met iemand die type 1 diabetes heeft. 

Meer lezen?

10 momenten wanneer diabetes ontzettend onhandig is - ook als je het zelf niet hebt

Annemieke heeft geen diabetes #5

Column Christine - Mijn zwangerschap met type 1 diabetes
terug naar categorie

Stichting ééndiabetes Nieuwsbrief!


Wil jij ook alle ééndiabetes highlights van de maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief! Om je aan te melden klik je hier.

Banner:


Stichting ééndiabetes

Hoi!

Wij zijn Stichting ééndiabetes, een stichting voor en door jong- volwassenen met type 1 diabetes. Met onze website en verschillende projecten richten we ons niet op de problemen waar je als jongvolwassene tegenaan loopt, maar juist op de oplossingen en de mogelijkheden. Wij staan voor een positief en eerlijk geluid over type 1 diabetes. En wij vinden het leuk om iets van jou te horen! Mail ons met je verhaal, tip, ideeën of voor serieuzere zaken. Meld je bijvoorbeeld aan als vrijwilliger! Stuur een berichtje op Twitter, Facebook of Instagram. Vinden we leuk! 

 

Want type 1 heb je niet alleen!


E-mail ons: info@eendiabetes.nl
Bellen mag ook: 06 25 16 74 96


Wie wij zijn en waarom we stichting ééndiabetes hebben opgericht vind je bij 'Over ons - Stichting ééndiabetes'

 

Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics
 
 
Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics

eendiabetes Contact

info@eendiabetes.nl
Tel: 06 25 16 74 96
KvK: 56846851
IBAN: NL66 RABO 0179180274