Stichting ééndiabetes - Homepagina

Als het langzaam steeds een beetje minder goed gaat - Anne

woensdag 2 mei 2018

Na anderhalf jaar stabiele waardes, anderhalf jaar waarin mijn bloedsuiker slechts incidenteel boven de 11 kwam, en ik me nooit zo’n zorgen heb hoeven maken om bloedsuikerwaardes, is alles een soepje geworden. Mijn waardes zijn een eigen leven gaan leiden, werken niet altijd meer mee en doen zeer regelmatig niet meer wat ik wil. Hoewel ik er het liefste op een positieve manier mee aan de slag zou gaan, ben ik vooral erg gefrustreerd en verdrietig.

 

Het voelt een beetje alsof ik faal. Ik wil het zó ontzettend graag goed doen. Zó ontzettend graag complicaties voorkomen. Zó graag rechte lijntjes op mijn FreeStyle Libre zien. Ik heb het gevoel dat ik niet genoeg mijn best doe. Omdat je met voeding en insuline eigenlijk je eigen bloedsuikerwaarde een soort van ‘regelt’ en ‘zelf in de hand hebt’, voelt elke kleine ontregeling als mijn eigen fout. De betuttelende gedachtes gaan maar door: ‘’Had je maar geen ijsje moeten eten’’, ‘’Zie je wel, je kunt helemaal niet goed schatten’’, ‘’Frietjes zijn funest, dat wéét je!’’, ‘’DOE DAT DAN NIET’’ en ‘’WIL JE GRAAG COMPLICATIES HEBBEN OFZO?’’.


Ondertussen probeer ik oplossingen te zoeken: ik trek, als netjes opgevoede diabeet, weegschalen en eetdagboeken uit de kast, hang uren boven de statistieken uit mijn bloedsuikermeter en neem ouderwets de papieren eettabel in mijn tas mee. Tot zover de gezonde oplossingen. De ongezonde oplossingen zijn er namelijk ook: er zijn incidenteel dagen waarop ik gewoon niet durf te eten. Bang voor nóg een piek als ik al de hele nacht hoog heb gezeten. Op zulke dagen eet ik alleen avondeten. Héél slecht, ik weet het.


Tegelijkertijd vind ik het lastig om met mensen te praten over het feit dat ik me zo verdrietig voel door mijn schommelende bloedsuikerwaardes. Lichamelijk voel ik er namelijk echt nauwelijks iets van, behalve dat mijn tong vaker schuurpapier is, dus mensen vragen zich oprecht af waar ik me dan druk om maak. Zelfs met andere mensen met type 1 is het soms lastig praten, omdat ik bang ben dat ik me aanstel, of zeur.


Op het moment van schrijven is mijn bloedsuiker 12,4. Dat is niet eens gigantisch hoog, maar ik zit er echt he-le-maal doorheen. Ik had dat ijsje niet moeten eten en die kroket van daarnet ook niet. Het liefst ram ik een spuit in mijn buik en knal ik er nog een aantal eenheden in, maar dat heb ik net al 2 keer gedaan. Geduld hebben is een schone zaak, zegt mijn mama altijd, maar soms vind ik de zaak gewoon ontzettend lelijk.


Gelukkig is dat niet erg. De zaak mág af en toe lelijk zijn. Grafiekjes hoeven niet perfect. Dat weet ik wel. Om de confrontatie even niet de hele dag aan te hoeven gaan, zijn er oplossingen: deze week draag ik eventjes géén FreeStyle Libre, en dat bevalt me wel. Even geen confrontaties met bergjes en wat minder getalletjes om me druk over te maken. Bovendien geef ik mezelf vandaag een extra schouderklopje: precies twee jaar geleden ging ik naar de huisarts met dorst, honger en spierkrampen. Precies twee jaar geleden begon het diabetescircus. En na die 2 jaar is het niet vreemd dat het niet meer vanzelf gaat. De aftakeling hoort erbij, zullen we maar zeggen, en dat is best wat sympathie waard!


Volg Anne op Instagram!

Over de schrijfster: 

Anne (1998) studeert gezondheidswetenschappen in Maastricht, omdat ze altijd meer wil weten over gezondheid en de gezondheidszorg. In haar vrije tijd speelt ze volleybal en saxofoon en is ze dol op schrijven. Anne gaat liever lunchen dan dineren (want goede broodjes zijn gewoon ontzettend lekker). Sinds 2018 is ze voorzitter van ééndiabetes en ook schrijft ze nog altijd columns. Anne heeft sinds 2016 type 1 diabetes en spuit (nog ...).

Meer lezen?

Waarom de Freestyle Libre vergoed moet worden.

Een tweede diagnose - Column Veerle

Even voorstellen, mijn nieuwe diabetesmissie - Lotte terug naar categorie

Stichting ééndiabetes Nieuwsbrief!


Wil jij ook alle ééndiabetes highlights van de maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief! Om je aan te melden klik je hier.

Banner:


Stichting ééndiabetes

Hoi!

Wij zijn Stichting ééndiabetes, een stichting voor en door jong- volwassenen met type 1 diabetes. Met onze website en verschillende projecten richten we ons niet op de problemen waar je als jongvolwassene tegenaan loopt, maar juist op de oplossingen en de mogelijkheden. Wij staan voor een positief en eerlijk geluid over type 1 diabetes. En wij vinden het leuk om iets van jou te horen! Mail ons met je verhaal, tip, ideeën of voor serieuzere zaken. Meld je bijvoorbeeld aan als vrijwilliger! Stuur een berichtje op Twitter, Facebook of Instagram. Vinden we leuk! 

 

Want type 1 heb je niet alleen!


E-mail ons: info@eendiabetes.nl
Bellen mag ook: 06 25 16 74 96


Wie wij zijn en waarom we stichting ééndiabetes hebben opgericht vind je bij 'Over ons - Stichting ééndiabetes'

 

Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics
 
 
Mede mogelijk gemaakt door
van der Waal Webdesign PC Graphics

eendiabetes Contact

info@eendiabetes.nl
Tel: 06 25 16 74 96
KvK: 56846851
IBAN: NL66 RABO 0179180274